Лидерите на Г-7 в Италия вчера обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, като западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец. И отправиха ясно послание към Путин за Украйна, посочва БТА за отразяването на срещата на върха от световните медии.

Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще отидат за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Европейските лидери се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като използват средствата от замразените руски активи, пише в. "Дейли телеграф". Дипломатически източници са съобщили за изданието, че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията от страна на Германия относно плана. Берлин се притесняваше, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на замразени активи.

Джо Байдън нарече сделката за заема "значителен резултат", който ще бъде "използван" за Украйна през следващите месеци.

"Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия", заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била "тест за света", който Западът е издържал.

По темата "Гардиън" отбелязва, че Байдън е заявил, че "демокрациите могат да постигнат резултат“, след като обяви, че лидерите на Г-7 най-накрая са постигнали споразумение, което ще осигури допълнителна помощ от 50 милиарда долара за Украйна, използвайки замразени руски държавни активи.

"Ние влагаме парите си, за да работят за Украйна, и отново напомняме на Путин, че няма да отстъпим“, каза Байдън на съвместната пресконференция със Зеленски.

В коментар по темата в. "Ню Йорк таймс" задава въпрос дали помощта на САЩ за Украйна ще дойде достатъчно бързо и ще продължи достатъчно дълго? 

Изданието отбелязва, че Байдън подписа 10-годишен пакт за сигурност с Украйна и обеща, с помощта на Европейския съюз, заем от 50 млрд. долара. Но дали парите ще пристигнат навреме, за да обърнат хода на събитията, и дали сделката ще остане в сила и след изборите през ноември, пита "Ню Йорк таймс".

През 27-те месеца на войната Байдън последователно се противопоставяше на натиска да допусне Украйна в НАТО, убеден, че това може бързо да доведе до изпращане на американски войски в преки бойни действия с руснаците. Затова в четвъртък той предложи алтернативни стъпки, целящи да покажат на руския президент Владимир Путин, че Съединените щати и техните съюзници нямат намерение да се оттеглят.

Той подписа 10-годишен договор за сигурност с президента на Украйна Володимир Зеленски, който Байдън представи като гаранция за доставка на оръжия, разузнавателна подкрепа, съвети и технологии, необходими за спечелване на войната и възпиране на нова.

Дори ако Доналд Тръмп бъде преизбран в Белия дом през ноември, Украйна трябва да може да разчита на дългосрочна финансова и военна помощ от Запада във войната срещу Русия, посочва германското издание "Щерн".

"Президентът на САЩ използва срещата на върха на Г-7 в Южна Италия, за да настоява за пакет от помощи на стойност милиарди за сметка на Русия заедно с държавните и правителствените ръководители на други големи демократични индустриални държави. По този начин Групата на седемте демонстрира единство. 

Новата помощ от десетки милиарди е напомняне на руския президент Владимир Путин, "че няма да се предадем", заяви Байдън на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски. "Той (Путин) не може да ни раздели. И ние ще подкрепяме Украйна, докато тя не спечели тази война". САЩ искат да предоставят кредит в размер на около 50 млрд. Останалите държави от Г-7 все още искат да координират обещанията си", отбелязва "Щерн".