Президентът Румен Радев поиска младите хора в България да имат поне базова военна подготовка, която "да допринесе за преодоляването на все по-голямото раздалечаване между обществото и армията".

Това се разбра от негово приветствие към участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора.

"Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност", добави той.

Наскоро той имаше и други реплики в подобен дух в контекста на военната помощ за Украйна - как депутати си били играли само с водни пистолетчето, но демонстрирали военнолюбие.

После се впусна в спомени как в миналото всеки дом бил свързан по някакъв начин духовно с армията, докато днес, близо 20 години след края на наборната военна служба, това не било така.

"Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младото поколение на България", продължи в същия дух Радев, който преди да стане президент беше висш военен.

Той не обясни как точно си представя тази базова военна подготовка.

Според него независимо от развитието на технологиите в производството на оръжия, най-голямо значение имали именно  подготовката и мотивацията на личния състав. 

Форумът в Стара Загора е под патронажа на Радев и в него се включиха действащи и от резерва генерали, офицери и сержанти от цялата страна.

Министърът на отбраната: Напълно съм съгласен с президента

„Напълно съм съгласен с г-н президента. Разбирам неговото притеснение като върховен главнокомандващ, че българските въоръжени сили са окомплектовани много под щата. Ние изследваме различни варианти.“

Така служебният министър на отбраната Атанас Запрянов отговори на въпрос на Клуб Z. Той бе помолен да коментира думите на президента Румен Радев по-рано днес, че трябва да бъде осигурена военна подготовка за младите у нас.

Запрянов участва в двудвневната среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

„Крайна мярка е да върнем задължителната подготовка на българските граждани. Сега имаме около 350 вакантни места, обявени са сухопътните войски, за гвардията те са над 100. Ще видим как ще мине този подбор. Ако не се увеличи интересът на младите ни хора към въоръжените сили, наистина трябва да мислим за други форми, за нещо, което въведоха други страни – така, че окомплектоваността на въоръжените сили да е част от готовността“, каза още Запрянов.

На въпроса ни дали това означава връщане на наборната служба той отговори:

„Говорим за връщане на задължителна подготовка на гражданите. Не за наборна служба. Но може да не е за всички. В някои страни за някои категории държавни служители - полицаи, пожарникари, служители на съдебната система, охранители, се изисква да имат военна подготовка, без да се въвежда задължителна военна служба за всички младежи.“

При връщане на наборната служба ще бъде необходимо огромно финансово усилие да бъдат подготвени десетки хиляди българи. Ние обаче нямаме такава цел. Не ни трябва да подготвяме 50 000 души годишно, а много по-малко, уточни Запрянов.

„Това ще бъде много важно политическо решение, което обаче само българският парламент може да вземе“, обобщи той.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че казарма няма да има.

"Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната военна служба. 

Трябва да сме наясно с едно - единствено българският парламент може да взема подобни решения, а ние многократно вече заявихме, че няма да се допусне подобно нещо! 

Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма! 

Конституцията много ясно прокламира правомощията на институциите и отново напомняме на Радев да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения", коментира Пеевски.