България ще изпрати на Украйна още излишно въоръжение и техника, съобщи пред журналисти в Брюксел служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Той участва в заседание заедно с колегите си от страните членки на НАТО.

На 17 юни Запрянов ще утвърди взетото от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов решение за предоставяне на техниките. Предоставянето им няма да наруши комплектоването на нашите въоръжени сили както в мирно време, така и по отношение на военновременните формирования, увери Запрянов.

„За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяната им чрез предоставянето им на индустрията и получаването на нови. Така опресняваме запасите“, уточни министърът.

На въпрос на Клуб Z какво точно ще бъде предоставено на Украйна той отговори, че става дума за артилерийски боеприпаси и конвенционални стрелкови боеприпаси. Но допълни, че по такива въпроси не се огласява конкретика.

Колкото до производството на боеприпаси у нас, Запрянов заяви, че индустрията ни в тази сфера работи на пълни обороти. И няма какво да увеличаваме освен смените на работа. Компаниите ни имат достатъчно договори, и то не само за Украйна.

Помощта за Украйна обаче никога не е била задължителна, отговори Запрянов на молбата да коментира думите на президента Румен Радев отпреди седмица, че благодарение на него е променена декларацията на страните от Букурещката деветка. Тази помощ е суверенно право на всяка отделна държава. И последните решения са, че НАТО я координира, а няма да кара никого да я оказва.

„Това е амбицията на алианса. Той няма никакво намерение да се намесва с войски. Алиансът не иска да ескалира този конфликт, а иска справедлив мир. А справедливият мир означава Украйна да си защити територията. Затова декларацията да спрем помощта е реално подарък за Путин. Мирът има две измерения – справедлив и несправедлив. Ньойският мир за България е исторически несправедлив“, изтъкна служебният министър.

Клуб Z попита Запрянов какъв би могъл да бъде делът на България в споделянето на общия товар, ако бъде подкрепена идеята на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг държавите членки да предоставят на Украйна годишна помощ от най-малко 40 милиарда долара.

„Нашата позиция е, че тези пари не трябва да бъдат част от военния бюджет на нашата страна. А както е в ЕС – там има два стълба. Единият е за операции, където парите са от националния бюджет и се считат за военни разходи. Другият стълб са парите за сигурност и развитие, които са вноска от държавния бюджет към ЕС. Искаме този принос по никакъв начин да не засегне нашите програми за превъоръжаване“, отговори той.

НАТО не иска да използва ядрена реторика и по никакъв начин не приема тази реторика на Владимир Путин. Това категорично са заявили министрите по време на срещата си, обясни още Запрянов.

Не е отговорност на военния министър за това кой от руските дипломати в България е и агент на службите на Москва, каза още Атанас Запрянов. Така той коментира обсъжданата идея да бъде ограничена свободата на придвижване на руските дипломати, акредитирани в страните от НАТО и ЕС. Този въпрос е от компетентността на нашите служби.

Съюзниците се разбраха за план за начина, по който НАТО ще оглавява координирането на помощта за Украйна в сферата на сигурността и обучението, каза след срещата Столтенберг.

Той ще се състои в командване на НАТО, което ще се намира в американски обект в германския град Висбаден, и логистични възли на източния фланг на пакта под командването на генерал с три звезди. Той ще се отчита на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа.

Очаква се в това начинание да участват 700 служители на НАТО и хора от страните партньори.

Алиансът ще наблюдава обучението на украинските въоръжени сили в тренировъчните центрове на териториите на съюзниците. Украйна ще бъде подкрепена чрез планиране и координиране на дарения, както и ремонт на оборудването.

Всичко това обаче не прави НАТО част от конфликта, предупреди Столтенберг. Но ще засили подкрепата за Украйна в светлината на правото й на самоотбрана.