"Българският патриарх трябва да бъде обединителна фигура за всички - не само за вярващите, но и за целия ни народ. Качествата на новия патриарх не би следвало да се отнасят до качествата на предишните патриарси, защото еднакви хора няма."

Това коментира в петък Русенският митрополит Наум, който получи званието "Почетен гражданин на Русе". 

"Всеки човек си има своите качества и е полезен като личност и като постъпки там, където Бог го постави, стига да може да обхване работата, която трябва да бъде свършена и то да се свърши тази работа така, че да бъде от полза не само за Светата църква, но да бъде от полза за всеки един християнин", продължи той.

По думите му "много са нещата", които трябва да бъдат в полезрението на новия български патриарх. Сред тях е въвеждането на предмета "Религия" в българското училище, а също и уреждане на връщането на църковните имоти. 

"За разлика от католическата църква, от протестантите и от еврейското вероизповедание, имотите на православната църква не са върнати в цялост. Тези имоти са дадени от хора вярващи, които са за издръжка на църквата. Да, църквата може да търпи в момента някакви негативи от това, че не извършва достатъчна социална дейност, но тя прави това, което има възможност да направи", твърди митрополитът, цитиран от БТА.

По думите му в полезрението на новия български патриарх трябва да бъде и "всичко онова, което касае отношенията между църква и държава, всичко онова, което касае спасението на християните, всичко онова, което касае просветата на всички - не само на децата в училище, не само на нашите семинаристи в семинарията, но и просветата на всеки един".

За избора на новия патриарх той твърди, че всички митрополити били достойни.

"Качествата на всеки един от нас са преценени от Светия синод, така че едва ли някой би могъл да бъде по-достоен от другия. Всички сме получили еднаква благодат при епископската си хиротония, всеки един от нас е дал своите епископски клетви и всеки от нас трябва да ги спазва, за да може тази стройна организация - Църквата, да продължи да съществува и занапред", каза Русенският митрополит Наум. 

Но "всичко е в божиите ръце и след това всичко е в ръцете и химикалите на митрополитите", добави той. 

На 20 юни т. г. трябва да бъдат определени тримата, от които ще се прави последващият избор. 

"В устава е записано, че Светият синод избира измежду всички архиереи, които имат необходимия стаж като митрополити - пет години, и навършени 50 години от техния живот", напомни още Наум.