"Пеевски е това, което е, благодарение на нашите слабости".

Това каза пред Дарик радио Христо Иванов, който след изборите подаде оставка като лидер на "Да, България".

"От много време не може да се разберем какво сме ние - апокалиптично радикално против или ще си сътрудничим с други формации", обясни Иванов.

И допълни, че подадената от него оставка не е само красив жест.

"Подадох я, за да поема отговорност. И за да започне най-сетне важният разговор в партията, който да не бъде обременен от това - ама защо Христо повдига въпроса, той не е ли отговорен", поясни Иванов. 

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов знае, че ще понесе големи щети ако влезе в открита коалиция с ДПС и "Има такъв народ".

"Тази коалиция няма какво да прави друго освен яка репресия. Борисов ясно призна, че спадът в техните избиратели - около 100 000, се държи на сътрудничеството им с ДПС. И Пеевски започна вече да се държи с Борисов като с Денков преди. Самият Пеевски се чувства несигурен в ДПС", каза още Иванов.

Преди дни в подкаста на "Правосъдие за всеки" той разказа, че Пеевски редовно е присъствал на изпълнителните съвети на ГЕРБ и не само е присъствал, а е ръководил заседанията. Дори е планирал да мести централата на ДПС в  НДК, където се помещава ГЕРБ, за по-голяма оперативност, но се отказал, когато се разчуло по-рано, отколкото искал.

Днес от "Да, България" обясниха, че Иванов ще положи клетва като депутат, но веднага след това ще се откаже, както заяви, когато си подаде оставката.

Ако конституционните промени в частта им за съдебната власт бъдат съборени, това ще бъде с много тежки последици за България, каза още Иванов пред БНР.

Според него с оглед на "ядрото" на техните цели и усилия в глава "Съдебна власт" на основния закон задачите са постигнати и са направени реформи, които "отпушват възможността следващо поколение и политици да надграждат това".

"Винаги сме настоявали, че трябва да се положат всички разумни усилия да има редовно правителство. Че правителство трябва да има не какво да е, а реформаторско. ГЕРБ взривиха възможността за съвместно търсене на съгласия и компромиси, взривиха възможността да се говори за тези реформи, не казаха в кампания нито една дума, нищо. По никакъв начин няма да отстъпим от тези съдържателни политики", каза Иванов.

Според него сега "Борисов мрънка, че трябвало да има правителство", но ГЕРБ са взривили възможността да има правителство, базирано на компромиси, което да извърши реформи и са се залепили за Делян Пеевски.

"Борисов избра заради вътрешния министър да събори кабинета. Борисов избра да работи с Пеевски, а не да продължаваме реформите", каза още Иванов.

Той подчерта, че са отказали да съучастват на Пеевски да презареди влиянието си в регулаторите. Той направи паралел с опита за съдебна реформа през 2015 г.  и посочи, че за разлика от тогава, сега на ниво Конституция са направени необходимите промени. 

"Г-н Пеевски има огромен проблем и се опитва по всякакъв начин да го реши. Ще се правят всякакви опити позиционирането на г-н Пеевски на международната сцена да се аргументира с политики", коментира Христо Иванов.

Той предупреди, че често пъти водещ може да се окаже не националният интерес, а частният интерес на едно лице и определи това като много опасно.

Борисов знае, че управление с Пеевски ще бъде "изключително грозно, репресивно, корупционно, но няма къде да ходи", отбеляза Иванов. По думите му, Пеевски разполага с обичайния инструментариум – информация, която би могла да причини неприятности.

Ако Борисов има шанс да се измъкне от тази прегръдка, ще опита, но е късно, смята Христо Иванов. Според него са налице и панически опити лидерът на ГЕРБ да постигне примирие с президента Радев.

"Уязвимостта на този кабинет ще води до това, че ще управлява с огромна корупционна динамика и бързо нарастваща репресия. Тези репресии може да стигнат по-далече, отколкото сме свикнали да очакваме", каза още Иванов.

Според Иванов силно впечатление прави мълчанието на ИТН, които в миналия парламент са се съдрали да критикуват в един глас с ГЕРБ.

"Сега мълчат като съветска подводница. Вероятно не изключват възможността да стане някаква сглобка", коментира Иванов.

Запитан защо си тръгва, той посочи, че преди изборите думите му са били апел и аргумент за подкрепа, но "този апел не произведе необходимото действие".

"Моите призиви - дайте ни подкрепа, за да можем да спрем това, което следва и да наложим друг дневен ред, при положение, че хората избраха това, най-важното оттук нататък не е седенето в НС. Най-важният шанс е да започнем разговор за това как можем да продължим поновому", каза още Иванов.

Досегашният лидер на "Да, България" констатира, че са претърпели тежка изборна загуба и се е получила "електорална конвулсия", но избирателите им не са затворили вратата, а са се оттеглили, но не са гласували за други партии.

"Отникъде не си тръгвам, не съм млъкнал", декларира той и добави, че като гражданин и активен човек ще продължи да оказва съпротива на това, което следва.

Той критикува и това, че решения на партиите в коалицията ПП-ДБ продължават да се обявяват поотделно и несъгласувано.

Форматите, лидерите, брандовете са техника. Необходим е реалистичен план, изтъкна Иванов, запитан за формулата ПП-ДБ и действията на политическата формация занапред.

"Имам една добра новина за избирателите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Няма да е премиер", написа съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков във Фейсбук.

Той подчерта, че всеки глас за ПП-ДБ е бил глас срещу "Борисов-премиер".

"Това е ваша победа. Откакто се появи "Продължаваме промяната" - млада партия, само на три години, Борисов така и не успя да влезе в любимата си роля, колкото и да му се искаше", каза още Петков.

Преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за кабинет с първия мандат, доминиран от ГЕРБ във важните министерства - на външните работи и на отбраната. Той подчерта, че правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ и подчерта, че самият той няма да се кандидатира за министър-председател, за да се успокорят възможностите за преговори.

В петък Кирил Петков каза, че независимо какво правителство предложи Борисов, ще бъдат ясна опозиция. Според Петков ПП ще бъдат ясна и конструктивна опозиция, като ще подкрепят всички политики, които са "за" Европа и "против" корупцията.