Атанас Зафиров ще изпълнява функциите на временен председател на БСП, реши Националният съвет на партията, който се събра да заседава днес, след като Корнелия Нинова подаде оставка във вторник. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

Той бе избран със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”. 

Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов.

В дневния ред на Националният съвет днес бе насрочването на пълен цикъл отчети и избори в партията, както и определяне на периода, в който ще се проведе прекият избор за нов председател.

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на парламентарната група. 

Разделението в БСП и лявото пространство ни доведе до катастрофални резултати, които ясно показаха, че е дошло време за промяна и обединение. Това се посочва в обръщение на Националния съвет на БСП, изпратено до медиите. 

"Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени от партията: Нека да поставим ново начало!", заявяват още от Националния съвет на партията. 

"Това, което ни свързва е много повече от това, което ни разделя. Заедно трябва и можем да се противопоставим  на всички антисоциални процеси в България и Европа, на ястребите и войнолюбците", се посочва в текста. 

В обръщението се заявява още, че БСП е готова за равноправен и добронамерен диалог с всички леви сили и хора в България, както и че промяната в партията е възможна и вече е в ход.

Националният съвет гласува единодушно със 107 гласа "за" Калоян Методиев да не бъде в парламентарната група на БСП и го призова дори да не полага клетва като депутат в 50-ото Народно събрание. Групата от 19 ще стане 18 депутати, ако Методиев все пак остане в НС, но като независим депутат. 

Бившият лидер на младежкото СДС стана депутат, след като Нинова му отстъпи своето място в столичния 25-и МИР и избра да стане народен представител от Благоевград. При това Нинова го стори въпреки решението на Изпълнителното бюро тя да влезе в НС от София. Методиев е близък до бившата соцлидерка и беше шеф на кабинета ѝ, когато тя бе министър на икономиката в правителството на Кирил Петков.

БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС

Националния съвет на БСП реши, въз основа на резултатите от изборите за 50-о Народно събрание, в ролята си на опозиция, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. Това заяви Зафиров пред журналисти. По думите на Зафиров промяната в партията е необратима.

"С днешните решения разбихме няколко лъжи – за някакъв преврат, който се извършва в партията и тъмни сили, които стоят зад организаторите на днешния Национален съвет", каза още Зафиров.

Така той коментира изявления в този дух на Корнелия Нинова и Георги Свиленски по-рано през деня

По думите му организаторите на заседанието са легитимното ръководство и легитимното Изпълнително бюро.

"С днешното заседание се върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията и противно на всички изписани лъжи, не е имало реваншизъм, рязане на глави, фалшиви делегати и т.н.", добави той.

По думите му всички решения на заседанието са взети с мнозинство над 100 гласа и са потвърдени, решенията на Изпълнителното бюро на партията.

В БСП стартира пълен цикъл от четири избора, които ще приключат с конгрес през ноември, посочи още Зафиров. Избран е изпълняващ функциите председател на партия, както и работна група с председател Борислав Гуцанов, която да контролира  и ръководи процеса по подготовката по протичането на цикъла избори, както и на конгреса, посочи още той.

Днес беше предложено на парламентарната група за избор на председател в лицето на Борислав Гуцанов, а за заместник - председател на парламента – Драгомир Стойнев, добави Зафиров. На заседанието е избран и ръководител на делегацията на социалистите в Европейския парламент - Кристиян Вигенин, добави той.

Зафиров увери, че започва процес на обединение и единство в партията  и разговори в лявото политическо пространство за единение.

"На събора на Бузлуджа каним всички лева партия и движения да бъдем заедно и да сме единни", добави той.

Затваряне на всички фронтове във и извън партията, тъй като трябва да се градят мостове, а не да правим така, че да сме в изолация, каза Борислав Гуцанов.

"Пътят е към отваряне на БСП, връщане на обидените, които по някакъв начин не са се почувствали на мястото си. България има нужда от силна лява партия", допълни Гуцанов. 

Избраният за председател на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов обясни, че ще призоват Калоян Методиев да се оттегли като народен представител в 50-ото Народно събрание. Гуцанов заяви, че ако Методиев не се оттегли, Националният съвет е взел решение да бъде изключен от парламентарната глрупа на коалиция "БСП за България".