Доскорошни близки съратници на лидерката на БСП Корнелия Нинова ѝ готвят преврат тази събота. Очаква се свикване на извънреден пленум на партията, верен досега на председателката, на който да бъде избран временен председател до провеждането на конгреса през октомври - най-вероятно заместникът й Атанас Зафиров. Очаква се също така парламентарната група да бъде оглавена от Борислав Гуцанов, досегашната дясна ръка на Нинова. А не от нея.

Това научи Клуб Z от няколко независими източника от средите на социалистите.

Както е известно, този вторник Нинова (за трети път) обяви, че подава оставка заради "катастрофалните" резултати на левицата на вота 2 в 1. Това налага избор на временен председател измежду заместниците ѝ. За целта трябва да се свика Националният съвет (пленум) на партията.

Той е бил свикан за тази събота, но впоследствие заседанието е било отложено чак за следващата неделя, разказаха пред Клуб Z социалисти. (Националният съвет се свиква формално от Изпълнителното бюро, но на практика от лидера). За другата седмица вероятно президентът ще насрочи първото заседание на Народното събрание (в сряда). В същото време Нинова, макар лидер в оставка, не отказа да е народен представител. Така очакването бе, че ще бъде избрана и за председател на парламентарната група и евентуално ще участва в разговори за съставяне на правителство. А с това - да укрепи позициите си в партията.

Социалисти обаче, начело с члена на ИБ, организационен секретар и депутат Гуцанов, са започнали събиране на подписи за свикване на пленум още тази събота. По информация на Клуб Z изискуемите 1/3 подписа са събрани, което означава, че пленум трябва да се проведе.112 души са потвърдили участие, т. е. има кворум от 186-членния състав, твърдят още източниците ни.

По непотвърдена информация имало мнозинство от 50 плюс1 гласа за излъчването на Зафиров за временен председател. Както и за даване на мандат на левицата да участва в разговори за кабинет. 

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще покани всички лидери на формации в НС на масата на преговорите за съставяне на кабинет, хем доминиран от ГЕРБ, хем експертен. Като изрично подчерта, че няма да е кандидат за премиер. Последното е едно от условията на БСП, за да подкрепи правителство.

Не се предвижда обаче конгресът на левицата за избор на нов председател да се измести преди първоначално планираното - октомври.

Може би въобще да е депутат?

Пред Нинова има и още една пречка - партийният устав. Опозицията ѝ в партията ще постави под въпрос дори мандата ѝ като депутат - заради последните промени в устава, които налагат ограничение от 12 години. 

На същия принцип под съмнение може да се окаже и дали въобще може отново да бъде номинирана за лидер - заради другото ограничение в устава - от два мандата. Нинова обаче бе избрана в първия си мандат по старите правила - отпреди измененията в устава. И поддръжниците ѝ твърдят, че има право на нов - по новите правила.

"Не давайте партията на търговците!"

На този фон, малко по-рано през деня Нинова разпространи отворено писмо, с което се обръща директно към членовете на партията. В него декларира, че оставката ѝ е истинска - (породено от съмненията, че е фиктивна). Дава заявка, че за да няма съмнения в това, няма да участва в решенията на ръководните органи на партията. Обвинява и анализатори в "лъжи и интерпретации".

Ключов в контекста на готвения преврат обаче е следният абзац:

"Сега искам да ви предупредя: чакат ни тежки месеци. Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре. Познавам ви: вие сте истински, достойни и честни хора. Вие, членовете, сте силата на партията, а не върхушката ѝ. Не позволявайте да ви отнемат най-демократичното право  - на пряк избор на председател! Не позволявайте някъде скришом да решат и да ви инсталират зависим и удобен човек начело! Вие сте на ход! Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни!"

Клуб Z търси Нинова за коментар.