ДСБ даде "мандат и доверие" на лидера си Атанас Атанасов да продължи разговорите в рамките на "Демократична България" и партньорите от "Продължаваме промяната" за създаване на условия за успешна работа в рамките на новото Народно събрание.

Партията ще проведе и конгрес, който се очаква наесен.

Взе и решение, също като ПП и "Да, България", да е опозиция на кабинет на ГЕРБ (макар и формулировката да е доста по-широка и да допуска мандат и на ДПС, и на трета парламентарна сила, при провал на предходните два).

Това става ясно от съобщение на ДСБ от решенията на проведеното днес заседание на Националното ръководство.

Както е известно, Атанас Атанасов поиска от своите вот на доверие след 9 юни. Причината: макар ПП-ДБ да загуби 300 000 избиратели, ДСБ като партия запазва своите позиции в обединението. Въпреки това днес от ДСБ отчитат вина на коалицията.

"Отчитаме сериозната загуба на подкрепа на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" на отминалите парламентарни избори. На фона на рекордно ниската избирателна активност, това е явен сигнал, че сме изправили избирателите си пред труден избор. Вината за това е наша. Допуснали сме да бъде нарушен диалогът с нашите поддръжници, който винаги е бил най-голямата ни сила. Сега се нуждаем от откровеност и висока степен на критичност, за да потърсим пътя как да продължим напред. Ще положим всички усилия в тази посока", посочват от партията.

Дават и заявка за продължаващата съвместна работа с ПП. Двете формации трябва да са в една парламентарна група в 50-ото Народно събрание.

"Националното ръководство на ДСБ, като оценява резултатите от изборите, дава мандат и доверие на председателя на партията Атанас Атанасов да продължи разговорите в рамките на ДБ и партньорите ни от ПП за създаване на условия за успешна работа в рамките на новото Народно събрание. Националното ръководство свиква Изпълнителен съвет на ДСБ на 06.07.2024 г., на който да бъде обсъдено насрочване и провеждане на Национално събрание", се посочва в съобщението.

Според устава на партията събрание се провежда след нови парламентарни избори. Очаква се то да е чак наесен - заради активния летен сезон и поредицата от избори от последните години. На него ще бъдат обсъдени отношенията както в малката, така и в голямата коалиция, лидерството и пр. Не се очаква Атанасов да не спечели поискания от него своеобразен вот на доверие.

"Съобразявайки се с волята на избирателите, ДСБ, като част от коалиция ПП-ДБ, ще бъде решителна опозиция срещу всеки опит за връщане назад към порочните практики и модела на Борисовата държава" - посочват още от партията.

Формулировката допуска заявка ДСБ да е опозиция (при нужда) не само на кабинет с мандат на ГЕРБ, а на всеки, за който счете, че връща "модела".