„Оптимист съм по природа и се надявам бързо да бъде сформирано ново правителство, народните представители да намерят разбирателство.“

Така коментира ситуацията в България служебният премиер Димитър Главчев. Той говори пред журналисти в Брюксел, където участва в извънредния Европейски съвет.

България подкрепя пакета за висшите европейски постове, който трябва да бъде обсъден тази вечер, каза още Главчев. За председател на Европейската комисия е предложена Урсула фон дер Лайен. Доскорошният португалски министър-председател Антониу Коща е предложен да оглави Европейския съвет. А естонската премиерка Кая Калас е спрягана за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Има белези, че пакетът може да се разшири до председател на Европейския парламент, допълни Главчев. И изтъкна, че в случая ситуацията е сходна с тази у нас. ЕП трябва да започне да функционира възможно най-бързо, защото обсъжданите днес позиции трябва да бъдат утвърдени от евродепутатите. Най-сериозен кандидат за поста е настоящият председател Роберта Мецола, но за половин мандат.

„Ние сме за бързо разбирателство“, изтъкна Главчев, като имаше предвид и Европейския, и българския парламент.

Колкото до Народното събрание в София, желанието е нещата да се случат бързо, за да има парламент с пълен мандат и бързо съставяне на правителство с мандата на първата сила.

„Не мога да ви кажа, но би било добре“, отговори премиерът на въпрос дали да очакваме редовен български министър-председател идната седмица.

И изрази надежда това да се случи още с първия мандат.

Няма никаква яснота за ресора на следващия български еврокомисар, отговори Главчев на журналистически въпрос.

„Много сме далече от този момент. Още нямаме избран председател на ЕК. Оттам нататък се случват нещата“, каза той.

А това, че други държави вече предлагат свои кандидати, той смята за напълно нормално. Но всичко било още на много начален етап.

Според Главчев може да има повече яснота за основните постове след редовния Европейски съвет на 27 и 28 юни.

„Трябва да има още търпение за ресора на българския комисар. Предвижда се ЕК да се конституира ноември, това е реалистична прогноза“, допълни премиерът.