"Продължаваме промяната" - "Демократична България" няма да откликне на поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство. Това стана ясно от официално писмо-отговор на коалицията към политическата сила с най-много гласове от последните избори на 9 юни.

Тази сутрин ГЕРБ изпрати покани до всички партии, които ще бъдат част от 50-ото Народно събрание. На срещите ще се обсъжда "дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България". 

Срещата с ПП-ДБ трябваше да е от 15 ч, след тази с ДПС в 13 ч. От обединението подчертават, че поканата е изпратена "от днес за днес".

Както от ПП-ДБ обявиха вече няколко пъти през изминалата седмица, те ще се съобразяват с волята на избирателите и ще бъдат "силна проевропейска опозиция", която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване на България от европейския ѝ път.

"В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма", се казва в днешното писмо.

"Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната."

Днес се очаква и среща на ГЕРБ с "Възраждане" от 17 ч, а утре - с БСП, "Има такъв народ" и "Величие". От новата формация обаче припомниха изразената си още преди дни позиция - че няма да разговарят с "контактьорките" на Борисов, а искат лична среща.

Обидно ми е

"С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна", заяви и днес пред БНР лидерът на "Величие" Николай Марков.

И допълни:

"Никой не е говорил към момента с нас. Вече казах, че това криене зад женски, широки гърбове е практика в политиката. Аз разбирам среща на лидер с лидер. Ако Борисов прецени, че има какво да си каже с лидер, който има 100 000 души зад гърба си, ще ме покани."

Промяна (поне на този етап) няма и в позицията на "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов по време на целия изборен цикъл през последните години дава заявка, че партията му би подкрепила само свой мандат.