Лидерите на страните членки на ЕС не се разбраха за главните постове в Съюза. Това стана въпреки идващите от всички страни уверения, че този път консенсус ще бъде постигнат.

„Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап“, каза пред журналисти председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след извънредната среща на лидерите в Брюксел.

Не се състоя дори традиционната след такива събития пресконференция.

„Всъщност от самото начало беше ясно и затова изобщо няма изненада, че целта днес не беше да се вземе решение. Вземането на решение предполага нещо различно като правен процес и то е планирано за следващата седмица“, допълни Мишел.

На 27 и 28 юни трябва да се проведе редовният Европейски съвет.

На приключилото тази нощ заседание ръководителите просто са обменили мнения по предложените кандидатури, каза Мишел. Според него лидерите имат колективното задължение да постигнат споразумението до края на месеца. Като важна предпоставка за консенсуса той изтъкна единството на всички страни членки.

„Знам, че е много важно да се гарантира прозрачността и включването в процеса, както и 27-те страни членки да се чувстват участници в него. Моя отговорност е да гарантирам, че всички лидери имат едно и също ниво на информация“, заяви Мишел.

Сред недоволните бе италианската премиерка Джорджа Мелони. Според дипломатически източници тя е очаквала лидерите да дискутират действията, които да се предприемат предвид резултатите от европейските избори и от тази стартова точка да започнат дискусиите за имената за висшите постове, а не обратно. Крайната десница, към която принадлежи нейната консервативна партия „Италиански братя“, е сред постигналите високи резултати на евровота.

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, но изтъкна, че то може да не бъде постигнато преди изборите във Франция на 30 юни и 7 юли. Очакванията бяха, че именно той този път няма да прави спънки на избора. През 2019 г. Макрон уби традицията начело на Европейската комисия да бъде избиран кандидатът на спечелилата европейските избори партия.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък заяви, решението за висшите позиции вече е договорено между ЕНП, социалистите и либералите.

Така или иначе консенсус засега няма.

Най-сериозният кандидат за председател на Европейската комисия е Урсула фон дер Лайен, която заема поста от 2019 г. Тя е от Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в Европейския парламент.

Доскорошният португалският премиер Антониу Коща се очаква да оглави Европейския съвет.

А естонската премиерка Кая Калас, която е либелал, е кандидатът за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.