България очевидно не е единствената страна на Балканите, където байряк-патриотизмът е на своя почва. Гигантско словенско знаме с размери 15 на 7,5 метра беше издигнато на 50-метров пилон на хълм близо до столицата Любляна, за да се почете националният флаг като символ и да се отбележи предстоящият национален празник, съобщава "Словения таймс", цитиран от БТА.

Словения празнува националния си празник Ден на държавността на 25 юни, когато през 1991 година е обявена независимостта на страната.

Представители на гвардията на словенските въоръжени сили издигнаха най-голямото словенско знаме на 17 юни на хълма Секерица, висок 545 метра, край град Логатец на 30 км западно от Любляна.

То е изработено от шивачка от града. Останалата работа по проекта е свършена от членове на местната камара на малкия бизнес.

Любопитните подробности не свършват дотук - общината пък е внесла самия пилон от Португалия. Той е издигнат върху парцел, дарен от местен жител.

Подготовката за издигането на пилона на флага започна през 2021 г., а довършителните строителни работи започнаха през април, уточнява кметът Берто Менар.

Той отбеляза, че с развяването на най-големия словенски флаг се чества словенското знаме.

„В същото време искаме да кажем, че се радваме да имаме собствена държава“, каза Менар, който иска знамето да обедини словенците в тяхното многообразие.

Бившият президент на Словения Борут Пахор каза, че това, което прави събитието изключително, не е това, че знамето е най-голямото в страната, а актът на развяването на националния флаг - нещо, към което словенците обикновено все още са резервирани.

„Твърде рядко изразяваме нашите патриотични емоции или други чувства на принадлежност със знамена и други символи на държавата“, каза той.

Словенският трикольор се развява публично за първи път в Любляна на 7 април 1848 г., когато словенците все повече осъзнават своята идентичност в многоетническата Австрийска империя.

Към трите еднакви хоризонтални ленти в бяло, синьо и червено бе прибавен  герб, след като Словения обяви независимост през 1991 г. Този флаг бе издигнат за първи път на 26 юни 1991 година на "Площада на Републиката" в Любляна по повод обявената от страната независимост.

Иначе разбира се, на фона на българския флаг в Рожен (при това открит не от бивш, а от действащ президент) словенците има още много.... таратор да ядат. Размерът на бългаското знаме там е 25 на 40 метра, а пилонът е висок 111 м.

Организаторите дори се хвалят, че преди това пък са покривали част от Родопа планина с друго българско знаме - с рекордната площ от 21 х 320 метра.