Рая Назарян, ГЕРБ, 1 юни 2024 г., в предаването “Събуди се” по Нова телевизия, в отговор на въпрос на водещата Марина Цекова:

Марина Цекова: „(Вие) вярвате ли, че нашата съдебна система е дотолкова независима, че да може наистина да посочва хората, замесени в корупция на високо ниво? Вижте, в Румъния колко политици бяха изпратени в затвора, в България няма нито един на този етап. (…)“

Рая Назарян: „Първо, за Румъния да ви кажа, че тези политици, които бяха изпратени (в затвора) после бяха оправдани. Така че там имаше някакво друго течение, което вървеше.“

Това твърдение на кандидатката на ГЕРБ за председател на Народното събрание Назарян бе проверено от Facktcheck.bg. И специализираният сайт за проверка на фактите заключи:

  • Подвеждащо е да се каже, че арестуваните за корупция румънски политици са били оправдани;
  • От създаването на Националната дирекция за борба срещу корупцията в Румъния (DNA) десетки влиятелни личности и политически фигури са били осъдени за корупция;
  • По последни данни едва 27% от внесените в съда дела са приключили с оправдателни присъди.

Ето какво установи проверката на думите на Назарян:

Твърдението на депутата от парламентарната група ГЕРБ Рая Назарян е подвеждащо. От създаването на Националната дирекция за борба срещу корупцията в Румъния (DNA) през 2002 г., десетки румънски представители на местната и държавната власт са били осъдени, като някои от тях вече са излежали присъдите си. 

Примерите за видни политически фигури в северната ни съседка, получили окончателни присъди за корупция през годините са много. Сред знаковите такива можем да изредим бившият румънски премиер Адриан Нъстасе, бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, бившата ръководителка на румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма Алина Бика, бившият финансов министър на Румъния Дариус Вълков, бившият лидер на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. За големия брой осъдени политици свидетелстват и докладите на DNA, които включват внесените в съда обвинения и окончателните присъди през годините. 

Според доклада за дейността на румънската Национална дирекция за борба с корупцията за 2023 г. едва 27% от внесените в съда обвинения в корупция завършват с оправдателна присъда. Общият брой на обвиняемите е бил 651, а от тях 226 лица са заемали ръководни, контролни, публични или други важни длъжности. В статистиката са включени и дела, изпратени за разглеждане от съда преди над 10 години, чиято давност е изтекла. За 2023 г. наказателните производства, прекратени по давност, са били 144 на брой.

За същата година окончателни осъдителни присъди по дела за тежка корупция срещу лица, заемащи обществено значими длъжности са получили двама депутати, един сенатор, един министър, петима кметове на градове, един заместник-кмет и трима кметове на села. 

Проверено:

Твърдението, че румънските политици, арестувани за корупция, са били оправдани впоследствие, е подвеждащо. Сред обвинените в корупция румънски политици има и оправдани. Въпреки това официалните статистики сочат, че по-голямата част от съдените за корупция политически фигури в Румъния биват признати за виновни.