Лудогорец (Разград) ще се изправи срещу победителя от мача Динамо (Минск, Беларус) – Пюник (Ереван, Армения) във втория предварителен кръг на Шампионска лига. Това стана ясно днес при жребия в Нион за втория кръг на най-комерсиалния клубен турнир в света.

За да стигнат до такъв двубой обаче, разградчани най-напред трябва да се справят с грузинския първенец Динамо (Батуми). Двубоите от първия предварителен кръг са насрочени за  9/10 и 16/17 юли.

Мачовете от втория пък ще се играят на 23/24 юли и 30/31 юли, а победителят от двойката с участието на "орлите" ще бъде най-напред домакин. Важна подробност е, че ако Динамо (Минск) се класира, то той ще приеме противника си на неутрален терен заради рестрикциите, които УЕФА налага на отборите  от тази страна във връзка с участието и в руската военна агресия срещу Украйна. Победителите в този етап продължават към третия квалификационен кръг, а загубилите ще се включат във втория кръг на турнира Лига Европа.

Във вчерашния жребий пък Лудогорец научи противника си за първия кръг и това е Динамо (Батуми), който на този етап изглежда като по-сериозно препятствие от тимовете във втория етап.

През този сезон Шампионската лига ще се провежда в нов формат с 36 отбора в единна групова фаза, като всеки отбор ще играе осем мача срещу други състави.

Лудогорец ще играе срещу уелския ТНС или черногорския Дечич в Лигата на конференциите, ако отпадне в първия квалификационен кръг на Шампионската лига, определи жребият на УЕФА.

Уелският футболен клуб ТНС завърши без поражение в местното първенство след победа с 2:0 срещу големия си враг Кона'с Куей. 16-кратните шампиони, носещи прякора "непобедимите", имат 30 успеха и две равенства, но в последния мач за сезона отстъпиха на същия съперник за купата на страната. 

ТНС не е губил на собствения си стадион "Парк Хол" от повече от две години и няма загуба в 54 поредни мача в уелското първенство. 

ТНС (The New Saints - б.пр.) е срещал два пъти в историята български отбори. Уелсците отпаднаха срещу ЦСКА в Лига Европа през 2010 с общ резултат 2:5, а през 2019 бяха елиминирани в същия турнир от Лудогорец с общ резултат 0:9.

Дечич, играещ в град Тузи, стана шампион на Черна гора с актив от 70 точки и шест повече от Морнар. Това бе първа шампионска титла за създадения преди 98 години отбор, който носи прякора "сините".

"Ботев" (Пловдив)

Носителят на Купата на България по футбол Ботев (Пловдив) може да играе с Панатинайкос във втория кръг на турнира на УЕФА Лига Европа, но преди това трябва да отстрани словенския Марибор.

Жребият във втория по сила европейски турнир беше теглен днес в Нион, а победителят от мача между "жълто-черните" Марибор ще гостува в Атина в първата срещата. Срещите от втория етап са на 25-и юли и 1-и август.

Панатинайкос, също както и Ботев (Пловдив), е носител на купата на страната си, след като на финала се справи с Арис (Солун).

Ботев (Пловдив) посреща в първия кръг Марибор на 11-и юли, а гостува на стадион "Людски врът" седмица по-късно на 18-и.

"Канарчетата" ще срещнат румънския Университатя Крайова в Лигата на конференциите, ако преди това не успеят да отстранят словенския Марибор и отпаднат от квалификациите на Лига Европа.

През миналия сезон Университатя финишира на трето място в първенството на Румъния, а през голяма част от кампанията отборът бе воден от българския наставник Ивайло Петев.

До момента тимът от Крайова не е играл с български отбор.

"Черно море"

Вицешампионът на България Черно море ще започне участието си в турнира Лига на конференциите със сблъсък с израелския Апоел Беер Шева.

"Моряците" ще срещнат Апоел във втория квалификационен кръг на турнира, като двубоите са на 25 юли и 1 август. В първия мач Черно море ще бъде гост.

За футболистите на старши треньора Илиан Илиев това е завръщане на международната сцена след сезон 2015/16.

През миналия сезон Беер Шева завърши на трето място в първенството на Израел и достигна до финала за Купата на страната.

В състава на Апоел Беер Шева играе българският национал Йоан Стоянов.

В последните години израелският тим на три пъти срещаше български представители. През миналия сезон отборът отстъпи в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите на Левски. През сезон 2021/22 Апоел елиминира Арда Кърджали във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите, а през сезон 2017/18 елиминира Лудогорец в третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

ЦСКА 1948

ЦСКА 1948 ще се изправи срещу косовския Малишева или черногорския Будучност Подгорица във втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига на конференциите, отреди жребият на УЕФА в Нион.

ЦСКА 1948 стигна по особено драматичен начин до евротурнирите, класирайки се на седмо място в efbet Лига. Това им даде възможност да атакуват Лигата на конференциите с бараж, в който надвиха ЦСКА-София с 2:0.

Будучност завърши на трето място в първенството на Черна гора, изоставайки с девет точки от шампиона Дечич, който е потенциален съперник на Лудогорец в тази фаза от Лигата на конференциите. Последният български съперник на Будучност са именно "орлите", които спечелиха с 3:1 в квалификациите на Шампионската лига на 19 август 2020. 

Малишева завърши на четвърто място в първенството на Косово, изоставайки с 21 точки от шампиона Балкани. Създаденият през 2016 отбор е дебютант в европейските клубни турнири.