Вчера 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност, е задържан от охраната на ТЕЦ "Марица Изток 2", вътре в самата топлоцентрала. Това съобщи на брифинг зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев. Мъжът е задържан за 24 часа и предстои искането за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Кръстев обясни, че впоследствие при извършен обиск у мъжа са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, множество СИМ карти, както и карти памет. Същият е задържан и привлечен в качеството на обвиняем по текст за шпионаж - затова, че е събирал информация, която представлява държавна тайна, с цел да я предостави на чужда държава, добави той. 

Заместник градският прокурор обясни още, че към настоящия момент се изготвят експертизи, за да се установи правил ли е мъжът снимки, какви и дали в тях се съдържа информация, която представлява държавна тайна. Кръстев припомни, че според постановление на Министерски съвет ТЕЦ "Марица Изток 2“ е стратегически обект.

Христо Кръстев каза още, че се проучва дали това е първият път, в които мъжът е проникнал на територията на този стратегически обект. Обвиняемият е дал обяснения откога е на територията на България, откъде е влязъл и какво е правил, добави зам.градският прокурор. Няма заплаха за сигурността, заяви Кръстев и отхвърли възможността да има вътрешен човек, който да е помагал на украинеца, като посочи, че нямат такава информация, предава още БТА.

От изявлението на прокуратурата пред медиите стана известно и за задържано голямо количество наркотични вещества. Вчера органите на Главна дирекция „Национална полиция” са извършили действия по неотложност във връзка с открит камион с 350 кг марихуана, опакована във вакуумирани пликове, подредени в общо 44 кашона, съобщи заместник градският прокурор Десислава Петрова.