Една неизвестна по-малко: "Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство. Нито втория - на ДПС.

Такава заявка даде, разбира се - от фейсбук - лидерът на партията Станислав (Слави) Трифонов, който досега мълчеше по темата.

Трифонов обаче казва, че ако третият мандат стигне до партията му, тя ще предложи "експертен" кабинет. 

"Ако мандатът дойде при нас, предлагам всички политически сили да подкрепят такова правителство, ако не искат наесен да ходим на избори", заяви лидерът на ИТН. 

Така формациите, отказали на Бойко Борисов, стават три. Отказ да подкрепи негов кабинет вече заявиха "Продължаваме промяната-Демократична България", БСП и "Възраждане". Засега неизвестни остават намеренията на "Величие". От новата партия в парламента отказаха вчера да отидат на разговори с ГЕРБ с мотива, че в тях не участва лидерът Борисов. И поискаха лична среща. Преговарящата от страна на ГЕРБ Деница Сачева обаче даде заявка, че такава среща няма да има.

Безрезервна е подкрепата само на ДПС. Заедно с ГЕРБ обаче двете формации нямат мнозинство - разполагат със 115 депутати.

Ето какво написа Трифонов (правописът е запазен - бел.ред.):

"На изборите на 9-ти юни, суверенът се изказа много ясно. Партиите бяха подредени, а огромната част от хората не излязоха да гласуват. ИТН е шеста партия в 50-тия парламент и за това, съвсем логично, аз изчаках достатъчно дълго време, за да може първата, втората и третата партия да направят необходимото, за да има редовно правителство.

Това обаче не се случва. Аз чувам някакви нелепи изказвания от страна на някои партии, които казват: "…на всяка цена трябва да има правителство, но ние няма да го подкрепим, а тези които го подкрепят са смокиново листо и са купени…". Тези и други подобни абсурди заливат медиите и интернет. Всякакви социолози, политолози, журналисти и дори едни шарлатани убедено обясняват, как аз съм сключил сделка с ГЕРБ и ДПС, това се разбира от самосебе си, и те са абсолютно сигурни, че бъдещото правителство ще е нещо такова. Съжалявам за клишето, но наистина щеше да ми е смешно, ако не беше толкова тъжно. 

И така, след като се посъветвах с моите колеги от ИТН, решавам следното - ИТН няма да подкрепи правителство с първия или с втория мандат. Има достатъчно много партии и свободно мислещи депутати, които да предприемат такъв ход. Аз се надявам и очаквам третият мандат да дойде в ИТН и тогава ние ще предложим експертно правителство, което да свърши определени и важни за страната неща за определено време. И ако мандатът дойде при нас, предлагам всички политически сили да подкрепят такова правителство, ако не искат на есен да ходим на избори. Мисля, че съм безпрекословно ясен."