Новата коалиция, която ще ни управлява след изборите, вече е договорена, потвърдиха пред Клуб Z източници от няколко партии.

ГЕРБ, ДПС и ИТН вече са постигнали разбирателство как да си поделят властта, като все още не е ясно дали хората на Слави Трифонов ще се включат официално в кабинета, или ще участват само с парламентарна подкрепа.

Премиер на бъдещото правителство ще бъде Мария Габриел.

Голямата разлика между първите две сили

За основа на преговорите са послужили предварителните социологически проучвания, които показват голяма разлика - около и над 10%, между първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Планираното бъдещо правителство е базирано именно върху вероятността за запазването на голямата дистанция между тях и неслучайно в последните си предизборни прояви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов акцентира именно върху това, надъхвайки избирателите си:

“Ако в неделя направим голяма разлика, може да ме търсите. Ако ли не, ще си седим на същото място”, каза той във вторник в Русе и повтори в сряда в Добрич: "Ако няма голяма разлика, не ме търсете.”

По-рано във Враца той дори каза колко депутати очаква да има ГЕРБ - “над 80”.

ГЕРБ и ДПС? Няма изненада

Това, че ГЕРБ се кани да управлява с ДПС, не е голяма изненада. Лидерът на ГЕРБ “подгрява” своя електорат за такава развръзка още от началото на кампанията, обикаляйки различните области.

Преди старта на предизборните прояви Борисов допускаше, че може да работи отново с “Продължаваме промяната”, макар да поставяше условия за доминиращата роля на ГЕРБ в подобна коалиция - “с наши министри, с наша програма”.

С напредването на кампанията и увеличаването на разликата между първите две сили, обаче позицията му се промени. На 12 май в Самоков той вече намекваше на електората си да чака кабинет с ДПС:

“Колегите от ПП искат да са опозиция, те не се гласят да управляват. Заради това ни поставят условия. Не правят дори кампания, чакат да направим добър резултат и след това правителство с ДПС, а те да стоят встрани и да намират кусури.”

На 26 май в Ловеч изявлението му вече бе съвсем недвусмислено:

"Структурите на ГЕРБ в социалните мрежи ме подлагат на остра критика само да кажа една добра дума за ПП. Не искат ПП, готови са да преглътнат всеки друг. Не знам как си представят бъдещето колегите."

А само преди два дни в Добрич, Борисов съвсем официално декларира, че се връща в управлението:

“Всякакви експерименти от типа "вторият да управлява, а първият да го подкрепя", приключиха! Има власт, има и опозиция.”

Потвърждение за това има и от “втория” партньор в бъдещата коалиция. На 30 май (съ)председателят на Движението Делян Пеевски съвсем недвусмислено даде заявката си за участие във властта:

“Готови сме да управляваме, заедно с хората имаме какво да дадем на България.” И още: “Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са министри и ще решаваме дали искаме, или не искаме да дадем нашата подкрепа. Никой не чакаме да ни кани за каквото и да било. (…) Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят. Сега най-важното е да поискаме доверието на нашите хора и да го получим, за да можем да имаме достойно представителство в Народното събрание и изпълнителната власт, което е нашата цел и не крием това. (…) Казвам го на висок глас - ние сме готови да управляваме.“

“Прелъстена и изоставена”? Не точно…

Още при старта на кампанията медиите доста разсъждаваха върху това, че Мария Габриел е “употребена” от ГЕРБ - бившата еврокомисарка и вицепремиерка в предишния кабинет не е в нито една от листите за Народното събрание, нито в тази за Европейския парламент. Тя обаче участва в предизборната кампания редом до лидера Бойко Борисов, като явно ролята ѝ на “новото лице” на ГЕРБ, започнала при ротационния кабинет на акад. Николай Денков, все още не е приключила.

Очевиден е и фактът, че след края на предишния кабинет, тя остана в България, а не се върна да живее в чужбина.

ИТН: Никога с ГЕРБ и ДПС! Ама друг път

Каква точно ще е ролята на ИТН не е съвсем ясно на този етап. Ако прескочат 4-процентната бариера, както предвиждат социолозите, хората на Слави Трифонов ще участват в новата “сглобка”. Това обаче може и да не бъде “официализирано”, предвид имиджа, който иска да поддържа, и кампаниите, които е водила партията досега. Те бяха основани като че ли на абсолютна нетърпимост към ГЕРБ и ДПС.

Това, разбира се, съвсем не означава, че ИТН не е подкрепяла хората на Бойко Борисов и Делян Пеевски при ключови гласувания. Вероятно най-паметните сред тях са свалянето на кабинета на Кирил Петков и на председателя на 47-ия парламент Никола Минчев през 2022 г. Тогава от парламентарната трибуна Минчев обяви създаването на ново мнозинство в пленарната зала, чието съвместно гласуване му коства поста. Това принуди Слави Трифонов да се оправдава във Facebook:

“Няма никаква коалиция между “Има такъв народ”, ГЕРБ и ДПС. И няма и да има. Никога.“

Тази уж твърда позиция може да надделее формално при сформирането на бъдещия кабинет и ИТН да го подкрепя без да участва официално в него, като се задоволи с постове от втория ешелон на властта, вместо с министерски кресла. Но би могла да се включи и официално, твърдят нашите източници.

Предвид късата политическа памет на българина, той вероятно ще е склонен да прости това “малко отклонение” от предизборните заявки на ИТН.

И Христо Иванов "на ревера"…

Най-интересната част от плановете на ГЕРБ и ДПС за бъдещия кабинет обаче включва участието в него на Христо Иванов.

Бойко Борисов “ухажва” председателя на “Да, България” и въобще цялото обединение “Демократична България”, още от старта на кампанията, като усилено опитва да вбие клин в коалицията между ДБ и “Продължаваме промяната”.

Така например на 10 май в Сливен той подробно разказа, как му правело впечатление, че Радан Кънев е пети в листата на ПП-ДБ за евродепутати, а “знамето” на "Промяната" Тодор Тагарев изобщо го няма в листите. Атанас Атанасов пък бил кандидат за председател на Народното събрание, а сега даже не бил водач на листа.

"Колегите от ДБ и техните избиратели трябва да разберат, че след като ПП-тата се качиха върху всички нас и искаха да узурпират с 30 човека цялата власт в държавата, сега последиците са и за ДБ. Същите, каквито търпи и ГЕРБ”, направи той недотам елегантен намек, колко са прецакани демократите.

Убеждаването на Христо Иванов да приеме вицепремиерски и министерски пост в управлението (вероятно начело на правосъдието), или поне осигуряването на подкрепата на ДБ дори само по политики на бъдещия кабинет, ще се смята от ГЕРБ и ДПС за особено голям успех, още повече че ще им даде допълнителна демократична и евроатлантическа легитимация пред Европа. В хода на кампанията обаче съпредседателят на ДБ вече многократно заяви, че обединението няма да подкрепя правителство на ГЕРБ и ДПС.

Не било изключено при убеждаването на Иванов да му бъде предложена подкрепа за изборите за президент, които трябва да се проведат през 2026 г., както вече веднъж намекна Делян Пеевски, твърдят нашите източници. Макар Христо Иванов винаги категорично да е отричал подобна възможност.

Потопете ги

Днес пък от ДБ разпратиха финалния призив на Иванов за края на предизборната кампания, в който той зове да се гласува, за да бъдат "потопени" ГЕРБ и ДПС.

"Просто излизаш и гласуваш. И ги потапяш. Потопете ги, направете си това удоволствие. Това е най-простият начин. Не да чакаме "Магнитски". Някой от Америка да мисли за България вместо нас, при положение, че ние не мислим за нея? Не става така. Да си държавотворен народ, да си суверенен народ и да се кичиш с претенцията за 1300 години България - това върви с определени отговорности. Към себе си и към България. Излезте и гласувайте!", призовава Христо Иванов.