Ние сме на избори, въпросът е чисто технологичен, да изберем председател на парламента, които да ни прати на избори. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във втория ден на новоизбраното 50-о Народно събрание.

Заседанието започна, но само след няколко минути бе дадена почивка. Според Борисов, ако не бъде избран председател на Народното събрание, ще стане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори

"Надявам се всички да бъдат отговорни, защото ако не бъде избран председател ще стане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори. За втори път Христо Иванов ми прави този номер. Кара ме да подкрепяме конституцията, подкрепям всичко, което прави и след това дезертира, скрива се, заминава си за Брюксел и ме оставя тук да се оправя с кашата", подчерта Борисов.

Думите му сериозно се разминават с фактите. През 2015 г. Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър именно, защото ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха промените в Конституцята, свързани със съдебната реформа. В края на миналата година промените в Конституцията, касаещи уредбата на служебното правителство, бяха приети като компромис, за който именно ГЕРБ и ДПС настояваха.

Борисов заяви, че Рая Назарян остава кандидатът на ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание.

"Разбирам Слави Трифонов, в действителност в тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН те имаха възможност или да бъдат смокинов лист. Казвам го със съжаление, това се наложи в обществото и мисля, че затова и Слави Трифонов като емоционален човек реагира снощи или да кажат, че депутатите му са купени. Именно затова вчера казах, че такава подкрепа не ни е нужна, защото което и от двете да се каже, то е лошо за ГЕРБ и за колегите от ИТН", допълни той.

Делян Пеевски призова да се направи опит за нормално евроатлантическо правителство и за запазване на пътя на България, вместо страната да се подарява на Владимир Путин. Пред журналисти преди началото на днешното заседание на Народното събрание той заяви:.

"Да се извърви конституционната процедура на мандатите, а ако не се случи, има избори. Помнете днес – ако не го направим, подаряваме държавата на Путин", допълни Пеевски.

В отговор на въпрос дали е чувал, че е оказван натиск върху партия „Величие“ да подкрепи кандидатурата на Рая Назарян (ГЕРБ-СДС) за председател на Народното събрание Пеевски каза:

"С това шоу и тези несериозни работи, които се случват, тези хора вече си правят предизборната кампания, всичките ги виждат. Не мога да проумея как се руши България".

След почивката заседанието бе подновено, но веднага след това бе дадена още една почивка.