Европейският съюз ще се бори срещу руската намеса с нови правила за финансирането, което идва от Москва.

Това съобщиха за Клуб Z източници от белгийското ротационното председателство. Мерките са част от 14-ия пакет санкции срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна.

Зелената светлина за приемането им дадоха посланиците на 27-те държави. Очаква се санкционният пакет да бъде приет на Съвета „Външни работи“ в понеделник.

Санкционирани ще бъдат над 100 лица и дружества, като по този начин те ще станат общо над 2200 на брой.

В пакета са включени мерки срещу сектора на втечнения руски природен газ. От Брюксел не огласиха подробности, но най-вероятно става дума не за забрана на вноса му в ЕС, а на реекспортирането през европейски пристанища към трети страни.

Предвидени са и допълнителни инструменти срещу заобикалянето на санкциите против Русия. Те са насочени предимно към филиалите на компании от ЕС в трети страни. В санкционния пакет се сдържат и мерки срещу заобикалянето им по пътищата по суша, въздух и вода.

Ще бъдат въведени и нови ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба, включително и към трети страни. Санкционните мерки ще важат включително за стоки, подпомагащи индустриалния капацитет на Русия.

По данни на Европейската комисия реекспортът на руски втечнен газ от пристанищата в ЕС към трети страни през миналата година е бил между 4 и 6 милиарда кубически метра.