Лидерът на ИТН Слави Трифонов, който излага тезите си във виртуалното пространство, публикува поредна позиция във фейсбук, за да разясни партийната линия след подкрепата на формацията му за избора на Рая Назарян като председател на Народното събрание.

С този ход парламентарната група на ИТН подхрани допълнително коментарите, че партията, известна с декларациите си за изчегъртване на статуквото, ще бъде третият партньор в коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Трифонов отново повтори днес, че ИТН няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ или ДПС, а ако получи третия мандат ще се опита да направи експертно правителство.

Всичко това лидерът на "Има такъв народ" декларира още веднъж, след вчерашното си изявление, с очевидно раздразнен тон. Според политическата му оценка всички, които не се съгласяват с твърденията на ИТН, са "лъжци, национални предатели, крадци и обикновено фалшификатори".

"Всички интерпретации по темата са или от хора, които не разбират, или от хора, които въобще не искат да има парламент и закони, или от хора, които им харесва да говорят глупости, или от шарлатани, които са лъжци, национални предатели, крадци и обикновени фалшификатори", написа Трифонов във фейсбук.

И допълни: 

"Такава е ситуацията, че явно се налага да повтарям някои неща, защото има хора, журналисти и шарлатани, които нещо не разбират."

Той допълва, че живеем в парламентарна държава и има Народно събрание, избиращо правителство, което управлява държавата.

„Така е дори и с нелепите поправки на Конституцията, осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Тоест основният закон е такъв. Първият мандат отива в спечелилата изборите политическа сила. Това е ГЕРБ. ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. Вторият мандат отива в ДПС. ИТН няма да подкрепи прaвителство с втория мандат на ДПС. И ако президентът даде третия мандат на ИТН, ИТН ще предложи експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време“, написа още Трифонов.

По думите му, ако другите партии в парламента не искат да се ходи на избори, те ще подкрепят това правителство. За да се случи всичко това, трябва да има работещ парламент с избран председател, добави той.

Преди гласуването за председател на НС Тошко Йорданов от ИТН обяви, че групата му ще подкрепи всички четири номинации за председател на парламента, за да може законодателният орган на държавата да заработи.

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на ИТН за подкрепата при избора на Рая Назарян.