Макар да не е ясно дали ще има редовен кабинет и дали сам ще е служебен премиер към 9 юли, Димитър Главчев претвори в реалност намерението си да пита парламента кой трябва да отиде на насрочената за тази дата среща на върха на НАТО. Т.е. дали да отиде министър-председателят или президентът Румен Радев.

По процедура решението за това кой да представлява България на срещите на Алисанса винаги е на Министерския съвет. Този МС обаче не може сам да вземе решение.

Затова в деня, в който НС избра председател (от втория ден), Главчев е адресирал писмо до Рая Назарян и до парламентарните групи.

В периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон ще се състои Срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения, пише Главчев.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване.

"Във връзка с изпълнението на посочените по-горе решения със стратегически характер за отбраната на България и изграждането, модернизирането и усъвръшенстването на отбранителните способности, както на страната ни, така и на НАТО като съюз, премиерът Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума", посочва още служебният премиер.