Парламентът прекрати пълномощията на Христо Иванов като депутат. След изборите той подаде оставка като лидер на "Да, България" и заяви, че ще се оттегли и като народен представител.

Решението бе прието единдушно с 225 гласа "за".

Гласуването беше предшествано от грозен дебат, който бе започнат от Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

"Христо Иванов беше най-вреден. Заради неговите комплекси и фиксация конституцията беше направена на саздърма. Този парламент ще има една идея по-добра компетенция оттук нататък", каза Йорданов.

На това отговори Манол Пейков ("Продължаваме промяната - Демократична България"):

"Вие на Христо Иванов и камъче в обувката не можете да му бъдете, няма да ви усети, толкова сте мъничък. Поне в зала не сядайте в скута на Пеевски. Г-н Костадинов поне има план - когато ни завземе Русия да стане генерал-губернатор".

Божидар Божанов припомни, че Христо Иванов се е опитвал да реши политическата криза, "не успя и си подаде оставката".

"Това е достойно поведение, което аз лично не виждам от ваша страна напоследък", каза Божанов, обръщайки се към Йорданов.

В дупликата си Йорданов нарече Пейков "шута на парламента". Той изтъкна, че заради промените в конституцията Рая Назарян е възможен служебен премиер.

Фактите обаче са, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагаха редовният кабинет да остава като служебен. Докато настоящата уредба на конституцията бе компромис по настояване на ГЕРБ и ДПС.

"Да благодарим на Христо Иванов, че въпреки всичките трудности, въпреки всичките различия, той беше диалогичен народен представител. За мен беше чест да бъда рамо до рамо с него. Ако всеки народен представител направи промяна в България с размера на тази, която Христо Иванов направи - България ще бъде различна държава", заяви Кирил Петков.

Станислав Балабанов репликира, че Иванов е нарушил принципите си, "сядайки в скута на Делян Пеевски". Той каза, че за него е щастие, че Христо Иванов няма да е в този парламент, за да има разум и да се направи правителство и да се поправят грешките.

Йордан Иванов ("Продължаваме промяната - Демократична България") също благодари на Христо Иванов от името на ДСБ.

"Демократична България" е най-дълго съществувалата коалиция в дясното пространство. Христо Иванов и Атанас Атанасов имат роля. Благодаря за съдебната реформа", каза Иванов.

Той припомни, че "Има такъв народ" не може да говори така срещу Христо Иванов, защото той представлява български граждани.

"Никога не съм ви казвал, че вашият лидер е еднолично отговорен за чалгизацията на българското общество, защото представлявате български граждани", заяви Иванов.

Новата председателка на парламента Рая Назарян не направи забележка на изказващите се нито веднъж и невъзмутимо изслуша определенията по адрес на един или друг народен представител. 

"Натъжен съм, защото се занимаваме с такива кокошкарски обиди при положение, че нямаме план, милиардите стоят, предстои среща на най-високо ниво в НАТО. Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар пред журналисти в кулоарите на парламента. Според него вече е трябвало да има позиция на България, на външно министерство, която, който и да отиде във Вашингтон за срещата на НАТО, да я защити.

Вчера служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на парламента, в което иска да се реши кой да представлява България на Срещата на върха НАТО във Вашингтон. 

"Аз ходех на европейските съвети, върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО", каза Борисов във връзка с това как е било по времето, когато той е бил премиер.

Той посочи, че тогава президентите са ходели с решение на правителството.

"Ние сега слушаме обиди, обвинения вместо всички да кажем едно благодаря на "Има такъв народ", че отпушиха процеса да има днес възможност и Христо Иванов да си тръгне", каза Борисов. 

На въпрос дали днес има повече оптимизъм, Борисов каза:

"Нищо не се е случило".

Попитан кой може да е служебен премиер Росен Желязков или Рая Назарян, той коментира:

"Няма такъв вариант към днешна дата".

Борисов не отговори конкретно и на въпроса дали продължават разговорите в търсене на подкрепа за първия мандат.

"Нищо от важните неща, които България пропуска в момента, не се коментират от вас. А какво щяло да се случи и кой би бил – няма никакво значение, когато нямаме национални позиции, нямаме парламент, който, без значение кой от коя партия е, да защити националния интерес", посочи още Борисов.