След като преди ден от "Има такъв народ" изявиха претенции към третия мандат за съставяне на правителство, днес това сториха и от най-малката парламентарна група - на партия "Величие". Третият мандат се връчва при неуспех на първите два, а решението за това на кого да бъде връчен, е на президента.

"Не виждам защо третият мандат трябва да отива при "Има такъв народ" (ИТН), защото ние сме с 1,5% разлика", каза днес председателят на партията Николай Марков.

И допълни:

"Що да не дойде ние да го направим този експертен кабинет от "Величие"?. Ще изчакаме търпеливо и ще видим какво ще се случи, не участваме в задкулисни преговори с когото и да било".

Той отново повтори, че е искал среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да бъде запознат с намеренията на първата политическа сила за управлението на страната.

"Той отказа среща, аз не му се сърдя, разбира се, той има право", коментира Марков.

И добави, че нов опит за среща с Борисов не е правен.

"Има варианти за подкрепа на правителство, но ще видим доколко почтено и чисто ще се случат нещата. Изключваме възможността да ни предложат нещо. Не сме дошли да ни търгуват", заяви пък пред БНР Красимира Катинчарова, депутат от "Величие".

"Парламентът трябва да се опита да състави правителство. Ако това не е възможно, важно е да се започне работа в комисии. Има да се свърши доста работа. Ние сме готови с решения в няколко посоки", каза още тя. 

Катинчарова отрече твърденията "Величие" да има проруски позиции (въпреки изразяваните многократно такива от Марков и Михайлов, б.р.).

"Въпросът дали си ляв или десен за мен е неуместен, както и дали си евроатлантик или проруски настроен също е неуместен по отношение на "Величие", защото ние нямаме още стъпки зад гърба си, които да говорят в едната или другата посока. Да кажем, че сме пробългарски", заяви тя. 

Според нея партията може да работи с всички парламентарни сили в полза на държавния интерес, защото има каузи, които касаят всички българи.

"Никога не съм била зависима от никого. Не мога да си представя никой от членовете ни в зависимост. Не мисля, че бихме допуснали такова нещо. Влизаме с много чисти намерения", заяви Катинчарова.

По повод проверката на НАП във фирми на лидера на "Величие" Ивелин Михайлов тя обясни, че НАП влиза в много фирми.

"Това, че влиза, не означава, че там има проблем. Нищо незаконно не се е случило, не знам защо се спекулира толкова много с тази тема", каза още Катинчарова.

И бе категорична:

"Гарантирам ви, че ще гласуваме по съвест".

Тя обясни защо от партията ѝ не са подкрепили кандидатурата на Рая Назарян за председател на парламента.

"Председателят на НС при евентуално бъдещо служебно правителство ще бъде един от възможните варианти за премиер", каза Катинчарова.