"Фамозният" бивш следовател Петьо Еврото отива на съд заради златото, което Спецпрокуратурата след обиски върна не на собственика му Явор Златанов (от заводите "Изамет"), а на... Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова. 

Става въпрос за забележителното "веществено доказателство" от...

"... 147 броя монети на обща стойност 106 763 лева и 1 брой златно кюлче с тегло 1000 грама, 23,88 карата, на стойност 109 718 лева, собственост на Я.З., както и парична сума в размер на 550 000 евро, с левова равностойност 1 085 485,65 лева, собственост на Ю.З., Я.З. и П.З. - цялото имущество (монети, златно кюлче и парична сума) на обща стойност 1 301 966, 65 лева."

Това е същото дело, по което първо е обвинен прокурор Дилян Деянов - именно защото е върнал златото.

После обаче изведнъж прокуратурата премисли, прокурорът бе оневинен и дори е възстановен на работа.

Сега се казва, че Петьо Еврото с фалшив докуммент е получил изреденото количество злато и пари "с намерение да го присвои, като документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай".

Според държавното обвинение членът от НК предвижда от 10 до 20 години.

Най-вкратце казано - след като избухва семейната война между баща и син Златанови за заводите "Изамет" и Илия Златанов търси услугите на Петьо Еврото, Явор получава обвинение като член на организирана престъпна група за пране на пари, изнудване заплахи и пр. От негови и на майка му сейфове са иззети споменатите огромно количество злато и кеш. По прелюбопитен начин обаче жълтите монети биват върнати от Специализираната прокуратура на... Димитър Ламбовски - бивш царски депутат и противоречив бизнесмен.

Илия Златанов твърдеше в интервютата си, че златото директно е било прибрано от Любена - по онова време Петрова. След това тежковъоръжени спецчасти направиха обиск у Златанов-баща и при съмнения за нарушения на протокола за претърсване и изземване "откриха" златото у тях.

Фамозният следовател с прякора Еврото бе подсъдим и по друго дело - че е лидер на ОПГ, която е изнудвала магистрати и правила незаконни снимки. В частта за него и за дясната му ръка Кристиян Христов делото бе прекратено, а понеже към процеса бе добавен и Борислав Сарафов - в тази си част е специалната прокурорка по разследването на главния.

Ето и днешното съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу П. Петров за документна измама

Днес, 21.06.2024 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт по дело, образувано на 28.07.2021 г. за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай – престъпление по чл. 212, ал. 5 от Наказателния кодекс. 

На съд е предаден П. Петров за това, че в периода от 11.10.2019 г. до 23.03.2020 г. в гр. София в условията на продължавано престъпление с две деяния чрез използване на неистински частни документи (осем броя фактури на немски език, на които бил придаден вид, че са издадени от немско търговско дружество, и договор за предоставяне на финансови средства за отговорно пазене от 19.10.2018 г. със страни Д.Л. и Я.З., на който бил придаден вид, че е подписан от Я.З. и представлява негово конкретно писмено волеизявление, че е получил от Л. сумата от 650 000 евро за отговорно пазене), получил без правно основание чуждо движимо имущество – 147 броя монети на обща стойност 106 763 лева и 1 брой златно кюлче с тегло 1000 грама, 23,88 карата, на стойност 109 718 лева, собственост на Я.З., както и парична сума в размер на 550 000 евро, с левова равностойност 1 085 485,65 лева, собственост на Ю.З., Я.З. и П.З. - цялото имущество (монети, златно кюлче и парична сума) на обща стойност 1 301 966, 65 лева, с намерение да го присвои, като документната измама е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Досъдебното производство спрямо обвиняемия Петров е приключило задочно, доколкото местоживеенето му в страната не е известно и след щателно издирване не е установен.

За престъплението по чл. 212, ал. 5 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Другите наказателни производства, по които се изследва обстоятелството дали Петров е извършил престъпление, са на етап разследване.