Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на прокурор Дилян Деянов във връзка с казуса „Осемте джуджета“. Той дойде в сградата на "Черковна" - където до неотдавна е работил като спецпрокурор, заедно с адвоката си Людмил Рангелов, но отказа коментар пред медиите, съобщава днес БТА.

Както и Клуб Z писа, Деянов е единият от обвинените наскоро трима души - заедно с Петьо Петров-Еврото и бившата му жена Любена Павлова, по един от казусите, свързани със сагата "Осемте джуджета" (по името на столичен ресторант, където бившият следовател Петьо Еврото е приемал хора и прокуратурата след това е "вършела услуги", б.р.).

По времето на Иван Гешев прокуратрата се саморазследва по случая и "изненадващо" не откри нищо.

Сега Деянов конкретно е обвинен, че на 18.02.2020 г. е върнал неправомерно веществени доказателства  - златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона.

Той е на свобода с прокурорска мярка „подписка“.

Клуб Z припомня

Най-вкратце казано - след като избухва семейната война между баща и син Златанови за заводите "Изамет" и Илия Златанов търси услугите на Петьо Еврото, Явор получава обвинение като член на организирана престъпна група за пране на пари, изнудване заплахи и пр. От негови и на майка му сейфове са иззети огромно количество злато и над 560 000 евро кеш. По прелюбопитен начин обаче жълтите монети биват върнати от Специализираната прокуратура на... Димитър Ламбовски - бивш царски депутат и противоречив бизнесмен.

На 19 юли 2019 г., когато Специализираната прокуратура се стоварва с цялата си мощ върху Явор, държавното обвинение се хвали, че е иззело от заподозряната ОПГ 35 кг злато под формата на монети с нумизматична стойност, за около 4 млн. лв. Това се случва буквално дни, след като бащата Илия Златанов е подписал запис на заповед в интерес на Любена Павлова.

Илия Златанов твърди в интервютата си, че златото директно е било прибрано от Любена - по онова време Петрова. След това тежковъоръжени спецчасти направиха обиск у Златанов-баща и при съмнения за нарушения на протокола за претърсване и изземване "откриха" златото у тях.

По повода Иван Гешев дори поиска да му се извинят от Антикорупционния фонд, като през цялото време наричаше историята "Осемте джуджета" - "Десет малки негърчета".

"Изпускане на налягането в грешната посока"

Днес адвокатът на прокурор Деянов - Людмил Рангелов обясни, че ставащото е "изпускане на налягането в грешната посока, за да може да се успокои общественото мнение, че казусът „Осемте джуджета“ има някакво развитие, не там обаче, където е неговата същност“.

Според Рангелов клиентът му ще бъде оправдан, но „истинските хора, които са виновни за историите около „Осемте джуджета“, засега ги няма“, цитира го днес БТА.

Както Клуб Z и преди е писал, като правосъден министър Иван Демерджиев опита да инициира поне дисциплинарни производства срещу трима прокурори: очевидния "любимец" на Иван Гешев - Димитър Франтишек Петров (който след неговото издигане бе и.ф. шеф на Спецпрокуратурата) и още двама.

Там обаче основният момент бе друг - как със свои постановления те са позволили нотариуси да влизат при болния Явор Златанов, докато бере душа, с отстранен един бъбрек и под угроза да изгуби и втория си. Точно този момент Златанов-син явно "спонтанно" бе избрал, за да подпише куп разпоредителни сделки и да се лиши доброволно от имуществото си в дружествата.

ВСС си направи оглушки и не наказа нито един от прокурорите дори със забележка.

Според Демерджиев законът позволява при изключителни случаи нотариус да влиза и да изповядва сделки в следствения арест, но при никакъв случай - в болница при арестант.

Що се касае до новото обвинение - днес адвокат Рангелов отбеляза и че на върнатите монети не е правена експертиза и не е удостоверено, че са златни.