В София може да се изпадне в ситуация, при която най-късната законна организация на движение да е тази, при която се движеха трамваи по бул. "Витоша". Това отбеляза в ефира на БНТ днес общинският съветник и лидер на "Спаси София" Борис Бонев.

Тази седмица ВАС реши окончателно, че новата организация на движението по столичните булеварди "Витоша" и "Патриарх Евтимий" е незаконна. Но и предишни промени по движението - например махането на трамваите от пешеходната част на "Витошка" - не са били част от генерален план за организация на движението в София и теоритично могат да бъда обжалвани.

"С решението на съда всяка промяна, от пешеходната пътека до новия булевард, ако бъде обжалвана, няма как да бъде одобрена. Така се хвърлят в хаос много общини", смята Бонев. "Съдът не казва, че връща старата организация на движение, а че новата не се основава на акт. Предишната ситуация също е незаконна."

Той отново защити новата организация на движението - според него има многократно увеличение на броя на велосипедистите, средната скорост на автомобилите е намаляла, а тази на градския транспорт се е увеличила, "по бул. "Витоша" няма гъзари, които да правят дрифтове с колите си".

Не е ясно на какви данни се основават тези твърдения - в момента работна група анализира последствията от новата организация.

"Организацията на движение струва 500 хиляди лева - колчета, маркировки, платформи, всяка стотинка е вложена на "Патриарха", не се разпада, направено е безопасно", добави той.

Според него вината за липсата на паркоместа е в предишното управление.

"Не се построиха подземните паркинги, паркингите в кварталите, върху това работим. Ако трябва да се иска нечия оставка, това е на Йорданка Фандъкова като депутат", отбеляза той.