"Най-добре е да има експертно правителство, което да разрешава конкретни проблеми, ако е политическо правителство, по-добре да има избори."

Това обяви в ефира на БНР днес Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ". Той повтори заявката на лидера на партията Слави Трифонов, че няма да има подкрепа за първия или втория мандат - които ще получат ГЕРБ и ДПС.

"Премиерът не трябва да бъде политическо лице. Не трябва да има политически лица за министри, защото там зависимостта от съответната партия е много голяма", каза Йорданов. "Има експерти, които не са ярки политически лица и са работили с всякакви политически партии, чисто професионално и те са реален избор за подобна ситуация. Разговори за експертен ще водят с всички в парламента."

Йорданов подчерта, че гласуване за Рая Назарян като председател на НС не било "протягане на ръка", а просто практично решение.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също се цели към третия мандат - кой ще го получи зависи от президента. Ако го получи, той ще преговаря с ПП-ДБ, БСП, ИТН и "Величие".

"В парламента има две партии, които са огромният проблем за функционирането на политическата система, ГЕРБ и ДПС, но тези две формации имат 115 гласа, а останалите имаме 125. Всички останали говорихме, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат изолирани от властта. Кабинет може да бъде съставен от другите партии в парламента с мандат на „Възраждане", посочи Костадинов.

А огромните различия между тези формации можели да бъдат решавани "чрез референдум". 

Ако това не стане, решението е нови избори.

"Трябва да има нови избори. Когато има политическа криза, тя се решава с избори, а не със съставяне на правителство, което да събере несъбираемото", заяви той.

Утре президентът Румен Радев започва в консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“.