Многострадалното ни Отечество се сдоби с неочакван защитник - Съветската армия. Поне така излиза ако се вярва на обясненията на депутати от БСП.

На сайта на партията има информация, че вчера, 23 февруари, стотици социалисти и граждани са се събрали пред паметника на Съветската армия, за да отбележат Деня на защитника на отечеството. Преди 1989 г. тази дата се отбелязваше като ден на Съветската армия. И тъй като от съобщението не става ясно защитниците на кое точно отечество са били почетени от БСП Клуб Z попита депутата Георги Свиленски, който е присъствал на събитието.

Свиленски призна, че преди 1989 г. този ден се е отбелязвал като ден на Съветската армия. Той не знаеше обаче как точно 23 февруари се е преформатирал в Ден на защитника на отчеството, но бе убеден, че под "отечество" се има предвид България. Соцдепутатът не можа да обясни по каква логика защитниците на България се почитат пред паметника на Съветската армия. "Празниците не ги определям аз, питайте някой историк", каза Свиленски.

Ето обаче какво може да се прочете на сайта rusofilil.bg по темата:

Според официалната версия, датата е приета в Съветския съюз през 20-те години, за да се отбележи 23 февруари 1918 година, когато войските на Червената армия нанасят поражение на германските войски край Псков и Нарва. Но по-късно, след изучаване на документите от онова време, историците отхвърлят тази версия: според архивните данни, вечерта на 23 февруари немците са се намирали на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва, и никакви боеве не са водени през този ден както според немските, така и според руски архивни документи. Въпреки това, в годините на Великата отечествена война 23 февруари вече е широко отбелязван, точно като ден на първата победа на Червената армия над немците.

Оттогава и до ден днешен датата на празника остава неизменна – затова пък няколко пъти се променя названието му. До 1949 година в Съветския съюз се празнува като Ден на Червената армия, от 1949 до 1993 г. празникът официално се нарича Ден на Съветската армия и Военно-морски флот. Тогава отново е преименуван в Ден на руската армия, а преди две години в Ден на защитника на Отечеството.

Независимо от това, че първоначално празникът няма никаква връзка с Международния ден на жената, с течение на времето 23 февруари в съзнанието на руснаците се превръща в „празник на всички мъже“ в противовес на 8 март, който традиционно се отбелязва широко в Русия.

Изводът е ясен. Депутатите от БСП са винаги готови да поднасят цветя пред паметника на Съветската армия, дори без да са наясно по какъв точно повод го правят. А настояванията на Волен Сидеров България да напусне НАТО вече звучат някак логично, след като именно могъщата Съветска армия е защитник на нашето отечество.

Ако оставим настрана ироничните коментари обаче има и един сериозен въпрос. А именно - доколко е редно български депутати да почитат защитници на нечие друго отечество.

Темата за това нормално ли е най-големият паметник в София да почита чужда армия се дискутира отдавна, но отново придобива актуално звучене покрай вчерашните чествания.