Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал на полицията.

Това съобщиха от МВР.

Действията на Банев са били доброволни, уточниха от вътрешното министерство.

Те допълниха, че той ще бъде предаден на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието. 

„В момента се извършват процедури по установяване и съответно превеждането му да изтърпи присъда в затвора в град София. Лицето е обявено за издирване с международна бюлетина през 2018 година. Той ще търпи именно тази 6-годишна присъда, заради която е обявен за издирване, при първоначално строг режим”. Това коментира пред Нова тв министърът на правосъдието Мария Павлова, след като Евелин Банев се предаде доброволно тази сутрин на българските власти.

По думите на Павлова „най-вероятно той ще бъде предаден на Италия или на Румъния, където също има влезли в сила присъди”. „През годините неговите защитници на няколко пъти са подавали молба да му бъдат акумулирани присъдите и той да изтърпи едно общо наказание в България.

Брендо изчезна през 2018 г., след като бе осъден на 6 години затвор за участие в престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Присъдата на Върховния касационен съд бе окончателна. Самото дело се проточи 8 години, а става дума за престъпна дейност от началото на века и процесът приключи малко преди изтичането на абсолютната давност.

Има издадени присъди за наркотрафик в Италия и Румъния, при това сериозни - съответно 20 г. и 10 г. и 6 месеца. Брендо обаче явно се доверява само на българското правосъдие, защото бе депозирал молба до Софийския градски съд, с която иска да излежи трите си присъди в български затвор. Тогава съдът я отхвърли като преждевременно подадена.

Той беше задържан в Италия и преди години, но беше върнат в България заради делото срещу него тук. През 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина затвор, но после апелативният съд го оправда и замени домашния му арест с подписка, след което повече не е бил задържан. Върховният касационен съд обаче върна делото и последва осъдителна присъда за 6 години затвор. Мярката за неотклонение обаче не бе променяна - с мотив, че Брендо се е явявал на всички съдебни заседания. 

През 2021 г. бе открит в къща до украинската столица Киев, припомня БНТ. Според украинската полиция той е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея е открита нарколаборатория. През октомври същата година обаче стана ясно, че Брендо вече има украинско гражданство и може да избегне излежаването на присъдите, защото според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава.

После обаче Русия нападна Украйна и дирите му оттогава се изгубиха - лек парадокс е, че с украинския си паспорт той пък вече подлежеше на мобилизация.

Въпреки факта на изчезването, международното издирване и пр., през май 2022 г. се оказа, че си е извадил пълномощно, което му е трябвало, заверено от кмета на врачанското с. Тлачене.

През годините името на Брендо често попада в новинарските хроники както у нас, така и по света. През 2012 г. при международната акция "Кокаинови крале" бяха арестувани 30 души, сред тях и Евелин Банев.

Соченият за "кокаинов крал" е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности.

Въпреки това на 15 март 2011 г. срещу него е организиран атентат. Наемен убиец стреля по него, но успява да го уцели само в ръката. Евелин Банев не е тежко ранен и дори не подава сигнал в полицията.

Във вихъра на отвличанията, за които впоследствие бе обвинена и осъдена групата на "Наглите", едно от отвлечените лица срещу откуп бе дъщеричката на Евелин Банев. Тогава след намеса на ГДБОП случаят се разплита и детето благополучно бива върнато- не е ясно какво е струвало това на Брендо.

Според информации Банев днес се е явил в 7:30 ч директно пред Софийския затвор.

По-късно през деня в кратко прессъобщение от МВР обявиха, че ще анализират как така той се е озовал в страната и защо се предава точно сега:

"Тази сутрин в 7.30 часа 59-годишният E. Б., осъден на лишаване от свобода за 6 години, се е явил на входа на Централен софийски затвор, придружен от адвокат. Пред полицейските служители той е представил документ за самоличност с изтекла валидност.

Предприети са действия по установяване на здравословното му състояние, след което той ще бъде въдворен в затвора. Това уточни пред медиите гл. комисар Атанас Илков, директор на ГД „Национална полиция".

Той допълни, че предстои да бъде извършен анализ за установяване на начините, по които мъжът е влязъл в страната ни, както и за причините да се предаде в този момент."

Софийската градска прокуратура изпрати подробно уточнение за правния статус на затворника - както и че присъдата му се брои, че се изтърпява от днес - 24 юни:

Във връзка с постъпили множество медийни запитвания относно присъда на Е.Б. и привеждането й в изпълнение, Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

С присъда от 15.02.2013 г. на Софийски градски съд (СГС), влязла в сила на 26.04.2018 г., Е.Б. е признат за виновен  за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия участвал в организирана престъпна група заедно с още две лица, създадена с цел да върши престъпления по член 253 НК – извършване на финансови операции (внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в банки в чужбина към Република България за кредитиране на дейността на „ПФЮ“ АД) с пари, за които знаели, че са придобити чрез незаконен трафик на наркотични вещества – придобиване, разпространение, държане, превозване и пренасяне на високорискови наркотични вещества в големи размери без надлежно разрешително – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, във вр. с ал. 2 от НК.

Наложено е наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения.

В Софийска градска прокуратура е образувана присъдна преписка на основание получената ефективна присъда. Наблюдаващият прокурор е предприел необходимите действия за изпълнение на присъдата. Осъденият не е установен на територията на Република България. Обявен е за общодържавно издирване, издадена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване.

През 2021 г. и 2022 г. осъденият е подал молби до СГС на основание Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, с които иска да се признаят и приемат за изпълнение в Република България постановени спрямо него съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на други две държави, които членуват в Европейския съюз – Румъния и Италия. И двете молби на осъдения са оставени без разглеждане, защото молителят не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон.

На 24.06.2024 г. осъденият се е явил доброволно за изтърпяване на наказанието. След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури осъденият е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като е зачетено за начало на наказанието 24.06.2024 г.