84 сметки и осем сейфа, съдържащи най-малко 55 милиона швейцарски франка е имал Евелин Банев – Брендо в швейцарската банка „Креди сюис“. Това става ясно от тайните банкови данни, които „Зюддойче цайтунг“ е получил на флашка и публикува след проверка на истинността им.

Данните около сметките на Брендо бяха изнесени и на процеса срещу банката, който тече в момента заради помощта й за него и наркобандата, с която е свързан.

В „Креди сюис“ Брендо бил наричан Il Nonno - Дядото. Парите му в тази банка са печалба от български наркокартел, смята още прокуратурата. Ако го вкарат в затвора във всички държави, в които е издриван, той ще прекара най-малко 36 години зад решетките. А това са България, Украйна и Румъния, посова още прокуратурата.

Банката отхвърля обвиненията в съучастничество и твърди, че от една страна служителите й не са знаели нищо, от друга – това е било много отдавна.

Банката обаче явно няма да се измъкне лесно от този скандал, след като „Зюддойче цатунг“ получи секретни данни за 18 000 съмнителни сметки в нея. Вестникът се обърна към над 30 медии в Европа, с чиято помощ успя да верифицира данните. Става дума за сметките на диктатори, олигарси, осъдени мафиоти, шефове на тайни служби, политици, съдени за корупция. 

В случая с Брендо е ясно, че една българска служителка на банката е приела огромни суми с неясен източник. Адвокатите на служителката обаче посочиха, че тя е била на твърде ниско ниво, за да одобри сама потока от такива огромни средства и в момента просто висшият мениджмънт на банката се опитва да прехвърли вината изяло върху един дребен чиновник.

Това не е единственият скандал, в който банката се забърква, като тя плати вече 500 млн. франка, за да се измъкне от подобни дела.

„Креди сюис“ е една от десетте най-големи банки в света. 

Това не й спестява проблемите с различни държави, които я обвиняват, че прибира парите на осъдени или заподозрени лица. САЩ, Германия, Аржентина, Сингапур, Япония, Белгия са само част от списъка. В повечето случаи тя пази пари от пране на пари или от укриване на данъци. В най-добрия случай може да бъде обвинена, че не спазва достатъчно правилата срещу пране на пари, в най-лошия – че действа умишлено.

През 2014 година тя плати 2,6 милиарда долара на САЩ, за да се прекрати дело за подпомагане на укриване на данъци. 

Сенатът тогава обвини банката, че е участвала в най-голямото в света укриване на данъци.

В списъка със съмнителни клиенти фигурират имената на премиери, президенти, бандити. Ето кои са най-известните сред тях:

- Армен Саркисян, бивш президент на Армения. На негово име е имало четири сметки до 2916 година с 10 милиона франка в тях.

- Крал Абдула II, крал на Йордания. В негови сметки в банката има 164 милиона франка.

- Симар Рифаи – бивш премиер на Йордания. Сметки с 15 милиона франка.

- Абделазис Бутефлика, бивш президент на Аржентина. Сметка с 1,5 млн. франка

- Павло Лазаренко, бивш премиер на Украйна. 8 милиона франка.

- Аяд Алауи, бивш премиер на Ирак. 5 млн. франка.

-  Халед Незар, бивш военен министър на АЛжир, съден за измъчвания. 2 милиона франка.

- Абдул Халим Хадам, бивш външен министър на Сирия. 90 милиона франка.

- Филип Асиуда, бивш министър на петрола на Нигерия. 2 милиона франка.

- Алексей Алексин, беларуски бизнесмен и приближен на Лукашенко. 36 милиона франка.

- Мулер Конрад Раутенбах, бизнесмен от Зимбабве и приближен на Мугабе. Две сметки с 21,7 милиона франка и с 18,4 милиона франка.

- Игор Коломойски, украински олигарх. 3 милиарда франка.

- Ринат Ахмедов, украински олитарх. 500 милиона франка.

- Родолюб Радулович, сръбски престъпник. 3,4 млн. франка.