"София Прайд" пак беше шарен, пак беше шумен, пак беше летен купон. Както е в последните години - и в това няма нищо лошо.

Организаторите на ежегодното ЛГБТ шествие отдавна прегърнаха идеята то да бъде повече шоу, отколкото политическа акция. Целта отдавна не е да се заявят някакви политически искания - това може да става през всички останали 364 дни от годината - а по-скоро да се покаже на софиянци, че ЛГБТ хора има, тук са, никъде няма да ходят и не са по-различни от тях.

Но ако далтонист бе на ЛГБТ шествието тази събота, щеше да реши, че е на протест в подкрепа на Палестина.

Малка група от 80-100 души бе приготвила безброй плакати в подкрепа на хората в ивицата Газа и на Западния бряг. Добре заредени със слогани и по-шумни от всички други.

Мнозинството от тях бяха чужденци - и мнозинството плакати и викове бяха на английски. И в това няма нищо необичайно - хора от цял свят посещават София Прайд всяка година.

Не е и необичайно и хора с различни каузи да излизат в тяхна защита на Прайд - през 80-те във Великобритания лесбийки и гейове подкрепят миньорите в техните стачки, а после миньорите шестват заедно с лесбийките и гейовете в големия Лондонски Прайд.

Определено е странно обаче ЛГБТ хора да излизат в защита на Палестина - държава, която е 130-та от 141 държави в индекса на толерантността към гей хората. Държава, в която да си гей публично е почти смъртна присъда. Държава, в която жените имат по-малко права, отколкото ЛГБТ хората в България.

Странно е и ЛГБТ хора да са срещу Израел - държавата, която първа узаконява съвместните съжителства между гей хора в Азия. Държава, в която гей двойки могат да осиновяват заедно деца. Държавата, в която гей хората от Палестина търсят убежище, за да не бъдат убити от режима на Хамас - или от съседите си.

Но тази идеологическа шизофрения е факт от години в ЛГБТ общностите на Запад. А малка група радикали видно искат да я пренесат и на родна почва.

"София Прайд" да се превърне в просто купон на ЛГБТ хората може да не е най-полезният политически ход на тази общност. "София Прайд" да бъде окупиран от крайнолеви радикали, размахващи плакати в защита на една от най-хомофобските държави в света обаче е знак, че българската ЛГБТ общност е оставила политическа дупка.

И опортюнисти, голяма част от които са пристигнали на Прайд не с автобус, а с бюджетен полет, веднага ще се възползват от този вакуум.

А ЛГБТ хората в България имат реални проблеми, нужди, искания, реални права, които са потъпквани. Но за тях на "София Прайд" вече почти не се чува.