Тази събота из столицата ни отново ще шества "София Прайд" - ежегодното събитие за човешки права на ЛГБТ хората, придружено от консервативното "Шествие за семейството".

В последните години обаче и хората "за" ЛГБТ правата, и хората "против" са се променили и поляризирали. Това обясни в последния епизод на подкаста на Клуб Z ЛГБТ активистът и съпредседател на БХК Радослав Стоянов.

"В последните години нараснаха крайностите - много приемащите хора, и много отхвърлящите хора. И в двете групи виждам проблеми - стават като агитки, коне с капаци", отбеляза той. "Ние се отучихме да сме търпеливи, отучихме се да се слушаме. Научихме се да се мислим в мемета, в опростени послания. И бързо да се палим - което не е никак добре."

Целта на "София Прайд" е видимост за ЛГБТ хората. 

"Прайдът може да бъде добър пример и за хората извън прайда, извън общността - за това, че всъщност нямаме антени, щипки и крила като на прилеп. Всъщност сме хора като всички други - ние сме вашият зъболекар, човекът, който ви обслужва в магазина, народен представител, хирургът, който утре ще ви спаси живота. Ние сме навсякъде", отбеляза той.

Исканията за възможност за легална смяна на пола не се отнася към децата, отбеляза Стоянов. Причината:

"При проявената в детска възраст полова дисфория (несъответствие с биологичния пол) мнозинството от тези деца се оказват като пораснат хомосексуални, не истински трансхора. Част от тях - дори хетеросексуални. В зрялата възраст почти във всички случаи това е стабилна идентичност, тя си остава доживот."

Едва през последните 10-15 години се е появила трета група - с остра проява на дисфория в юношеска възраст.

"Те се появяват на групи, в социалните мрежи, съученици, има елемент на "социално замърсяване". Това е по-особена група, появила се в резултат от социалните мрежи. Ние трябва да признаем това."

Работят ли промените в Наказателния кодекс, утежняващи престъпленията от омраза по сексуална ориентация?

Религиозни организации и реторика ли хранят шествията срещу ЛГБТ общността?

Еднополов брак скоро няма да има - има ли други възможности и България длъжна ли е да въведе една от тях?

Отговорите на тези въпроси и на други - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.