Тази сутрин Федералният изпълнителен комитет на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ единодушно препоръча на партийната конференция, която ще се проведе следващия уикенд, напускане на европейската партия "Идентичност и демокрация".

От крайнодясната партия уточниха и че желаят да предотвратят предстоящо излизане от партията, тъй като асоциираната група на ИД в Европейския парламент вече се е разделила с делегацията на германската АзГ преди седмици. Причината за това бяха изказвания на водещия кандидат на AзГ за европейските избори Максимилиан Кра за националсоциалистическата СС. В интервю той заяви, че не всеки есесовец е бил лош човек.

Няма сближаване след европейските избори

АзГ се присъедини към партията "Идентичност и демокрация" едва преди година. Според днешната резолюция на управителния съвет на партията тя е била разглеждана като "подходяща платформа за насърчаване на работата в мрежа с европейските сестрински партии на AзГ". Сега целта е самостоятелно да преследва и оформя пътя в Европа, за да постигне собствените си интереси. "За това са необходими партньори, които уважават и споделят нашите интереси."

В дните след изборите „Алтернатива за Германия“ напразно се надяваше на сближаване с групата на ИД в Европейския парламент и също така изключи Кра от делегацията си в ЕС. Крайнодесният лагер обаче отхвърли повторното приемане на AзГ и оттогава в партията се надига голямо недоволство, че е позволила тези бивши европейски партньори да се месят прекалено много във вътрешните работи. Сега в Брюксел AзГ се опитва да сформира нова парламентарна група с други крайнодесни партии.

Няколко потенциални нови партньори

През миналата седмица новинарският портал "Euractiv" съобщи, че членовете на такава група могат да дойдат предимно от страните, подписали т.нар. Софийска декларация. Тази декларация беше инициирана през април 2024 г. от българската партия "Възраждане" с настояване за мирни преговори между Русия и Украйна и за пресичане на "разгулната бюрокрация" на Европейския съюз.

Сред потенциалните нови партньори на AзГ са: Se Acabó La Fiesta (SALF, "Партито свърши") от Испания, SOS Румъния, словашкото Hnutie Republika (Републиканско движение), NIKH от Гърция, Mi Hazank Mozgalom (Нашата родина) от Унгария и полската Konfederacja или нейната по-крайна сестра Ruch Narodowy. Според "Der Spiegel" новата фракция може да се нарича "Суверенистите".