Без изненада - коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" потвърди при консултациите с президента за съставяне на правителство, че няма да подкрепи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ или ДПС.

От формацията попитаха Румен Радев и дали има информация защо "по оградата на Бойко Борисов" в Банкя има разположени снайперисти, както показвали снимки в медии. 

"Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока степен на заплаха към мандатоносителя, това е проблем на държавата" - подчерта съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

В началото на разговора Радев отчете вече заявената позиция на обединението да бъде опозиция. Но попита: "Вие бихте ли се строили в такава коалиция под егидата на "Възраждане"?". Този въпрос идва след вчерашната заявка на лидера на проруската партия, че ако получи третия мандат за съставяне на правителство, ще се опита да обедини всички формации в Народното събрание срещу ГЕРБ и ДПС. Това означава 125 срещу 115 народни представители.

"С "Възраждане" ние не споделяме начина, по който разглеждаме своето място в Европа и света. "Ние" - като България", отвърна на Радев бившият премиер Николай Денков (ПП).

И допълни:

"Ако нещо стана ясно през последните години е, че е сравнително лесно да се свали едно правителство, но е сравнително трудно да се направи ново. ГЕРБ шест пъти не успя, ние успяхме на два пъти. Цената, която плащаме за това, е сравнително голяма, нашите депутати са съществено по-малко от преди. 

ГЕРБ и ДПС работеха заедно и когато свалиха нашите редовни правителства, и когато ги критикуваха без основание. И в двата случая бяха сваляни с това, че няма проблем с приоритетите, а защото ГЕРБ и ДПС ще се справят по-добре. Нашите приоритети не са сменени, но в настоящата политическа конфигурация не виждаме как бихме ги реализирали".

"Ние сме млада партия и млада коалиция, знаем колко е трудно да съставиш правителство. Но избирателите този път ни дадоха позицията на опозиция. И се надявам колегите от ГЕРБ да отчетат, че избирателите за седми път им дадоха мандат. Надявам се за техните избиратели, че няма да ги разочароват отново", посочи и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

А Атанас Атанасов се обърна към президента и го попита за снайперистите в Банкя. И помоли президента, ако има информация да я сподели.

Конкретиката не бива да става публична информация, отвърна му Радев. И обеща да се обърне към службите за сигурност, за да изиска информация за това.