Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с четвъртата и с петата парламентарна група - "Възраждане" и БСП. 

Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Най-голямата коалиция в Народното събрание съобщи, че ще предложи правителство на малцинството със собствен кандидат за премиер, различен от Бойко Борисов, и ще търси подкрепа за кабинет от всички парламентарни формации, които не искат нови предсрочни избори. От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят правителство на ГЕРБ. 

От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обявиха, че остават опозиция в 50-ото Народно събрание.

"Аз по принцип избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия. Ситуацията е доста сложна. Казвам го неслучайно, защото се множат партиите с желание за третия мандат", каза Румен Радев. 

Такова желание проявиха от партия "Възраждане“. Представителите ѝ ще разговарят с президента днес в 9 часа. 

Пред БНР лидерът на групата Костадин Костадинов обяви, че ако партията му получи третия мандат, ще разговаря за общо управление с всички парламентарни сили без ГЕРБ и ДПС:

"Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Няма да бъде лесно, но това е осъществим вариант".

В 11 часа днес президентът ще разговаря с представителите на БСП. Левицата няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или на ДПС. Социалистите все още не са решили дали ще подкрепят правителство с трети мандат. 

Вероятно утре президентът ще разговаря с последните две формации – "Има такъв народ" и "Величие". След края на политическите консултации със седемте парламентарни партии държавният глава трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС.