Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че иска да направи "стрес-тест на българската политическа система". Така той обясни предложението си за създаване на коалиция "анти ГЕРБ и ДПС", която според него има 125 мандата в парламента. Костадинов каза това по време на срещата си с президента Румен Радев в рамките на консултациите за съставяне на правителство.

"В парламента има повече партии, които заявиха, че не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС", изтъкна Костадинов.

Според него ГЕРБ дори е младши партньор по отношение на ДПС.

"ГЕРБ и ДПС са много сериозен проблем за политическата система. Два огромни камъка, легнали върху българската политическа система, и я смазват. Не може да се преодолее влиянието на тези две политически фигури. Готови сме да разговаряме за широк кабинет", каза Костадинов.

Според него "Продължаваме промяната - Демократична България" или управлява в коалиция с ГЕРБ и ДПС, или им подарява властта.

Президентът напомни, че "Продължаваме промяната - Демократична България" вече e заявилa, че има огромни различия с "Възраждане". Така 125-те мандата, за които Костадинов говори, намаляват с 39.

Костадинов заяви, че "Възраждане" не би подкрепилa правителство на малцинството, предложено вчера от ГЕРБ.

Той повдигна и въпроса дали президентът ще свика КСНС заради избора на български патриарх, в който, според него, има външна намеса. Президентът отговори, че по негова информация такава намеса няма.

"Нека оставим църквата да бъде независима. Политиците, които не могат да се справят със светските теми, да не се бъркат в духовните. Да предпазим православието от политическата демагогия", заяви Радев.

Водили сме разговори със знакови лица от "Продължаваме промяната-Демократична България", решението дали ще подкрепят анти ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно, каза Костадинов след разговорите при президента. Според него премиерът, излъчен от такава такава евентуална коалиция, трябва да бъде консенсусна фигура.

"Нашата ръка е протегната", увери той.