"Говорим за война" е пример за фалшива новина или дезинформация - това става ясно от първия клип от кампанията на Съвета за електронни медии за развиване на медийната грамотност.

Припомняме, че бившата председателка на Съвета Соня Момчилова стана известна с повтарянето на опорки на руската пропаганда. Съветът не успя да избере нов председател, и назначи на ротация друг кадър на президента Румен Радев в регулатора - Габриела Наплатанова. Момчилова остана редови член.

Под наслова "Провери, преди да се довериш" СЕМ стартира кампания, с която цели да развие уменията, знанията и разбирането на българите за това как да ползват медийните безопасно, разказва БНР. Проектът е в рамките на "Меморандума за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност", в който се включват и културното минестерство, БНР и БНТ, АБРО и "Коалиция за медийна грамотност".

30-секундният клип с графики от 90-те години започва с:

"Информацията ни залива всеки миг. В битката за вашето внимание се използват всякакви средства, включително дезинформация и фалшиви новини."

Видеото ни предупреждава и че съвременните технологии могат да създават фалшиви образи. И че често можем да видим популярни лица, които "обещават какво ли не". Следват серия примери за манипулации с кратки аудио клипове, видно изрязани от реклами:

"...един от нашите продукти... за да постигнете успех, направете..., говорим за война..., използвате вашите пари за тези..., единственото лекарство, което..."

След това клипът завършва със "СТОП! СЕМ предупреждава: Провери, преди да се довериш". 

Не война, а "специална военна операция"

"Говорим за война" бе реплика на множество публични коментатори в последните 2 години, които оборваха руската пропагандна теза - че инвазията на Украйна не е война, а "специална военна операция". На по-късен етап самият Путин започна да нарича действията си "война", но пропагандните канали на Кремъл продължиха да говорят за "спецоперация", а говорителите на режима заплашваха да извършат такава и в други европейски държави.

Доскорошната председателка на СЕМ Соня Момчилова стана известна по време на мандата си с повтарянето на тези на Кремъл. През юни миналата година тя заяви:

"Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък."

Клането в Буча е поредица от масови убийства на цивилни - над 450 мъже, жени и деца - от руските окупатори през март 2022, в първите дни на инвазията в Украйна. Разследвания на "Амнести Интернешънъл" и "Ню Йорк Таймс" потвърдиха още в края на 2022-ра, че става дума за военни престъпления, извършени от руски войници.

В същото интервю Момчилова коментира и призивите да се смени формата на предаването по БНР "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин, известен също с ретранслирането на кремълска пропаганда в национален ефир. Тя обяви, че промяна не е нужна, защото "лъжата също има право на живот". Междувременно Волгин стана евродепутат от партия "Възраждане".