Остра реакция дойде от посолството на Украйна в София след поредната медийна изява на председателката на СЕМ Соня Момчилова, която отново днес пред БНР разви съмнителните си тези за войната в Украйна.

"Такива опити за отричането на трагедия в Буча са били част от руската пропаганда, вкарвани в международните медии и тяхното тълкуването като "друга гледна точка", е опасен опит за прокарването на фалшивите новини и обслужването на целите на руската пропаганда и руската агресия", пишат оттам.

От мисията искат компетентните органи да реагират на манипулативните твърдения на председателката на СЕМ.

"Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък." - заяви в предаването на Асен Генов "Контракоментар" наскоро Момчилова, с което предизвика не само поредна обществена реакция, но и пореден опит на членове на СЕМ да я отстранят от поста председател на медийния регулатор.

А днес доразви тезата си - който бил против изказаните от нея думи бил подложен на "натиск", а посолствата били "подведени" "и някой им е оказал натиск да реагират по този начин".

В началото на месеца двете нови членки на СЕМ (от парламентарната квота) - Пролет Велкова и Симона Велкова, отново инициираха искане за оставката на Момчилова като председател. И то отново не бе прието, благодарение на "щита" от останалите две - Габриела Наплатанова (квота в случая на Румен Радев, също като Момчилова), както и Галина Георгиева (номинация на ГЕРБ, подкрепена от ДПС в последния мандат на кабинета "Борисов").

Президентът Румен Радев и ГЕРБ трябва да заявят ясно дали споделят позицията на председателката на СЕМ Соня Момчилова, която определи клането в Буча за "украинска пропаганда" - призоваха и от Асоциацията на европейските журналисти - България. Но до момента позиции не се чуват от нито една от призованите страни.

Първото искане за оставката на Момчилова като председател датира от декември миналата година. То бе за "цялостно творчество". Тогава Пролет Велкова се мотивира с това, че председателката "разпространява антидемократична пропаганда" и "опорки", в това число за това, че войната в Украйна е оправдана. А Симона Велева се мотивира със "самостоятелната комуникационна политика, която не е съгласувана и не отразява позиции, становища и решения на съвета и която води до уронване репутацията на СЕМ".

Както стана ясно, то "удари на камък" с гласовете на Наплатанова и Георгиева в 5-членния колективен орган.

Ето и цялата позиция на посолството на Украйна:

Посолството на Украйна внимателно се запозна с исказвания на Председателя на СЕМ г-жа Соня Момчилова за предаването "Контракоментар" на 22 юни 2023 г, както и за Българското национално радио на 12 юли 2022 г.

С голямо разочарование констатираме, че ръководителят на Съвета за електронни медии, за съжаление, продължи да защитава манипулации относно изопачаването на фактите, свързани с военните престъпления на руските окупационни войски в Буча.

Искаме да нагласим, че военните престъпления на русия в Буча се разследват от Международен наказателен съд и Специален трибунал за разследването на агресия на русия срещу Украйна.

Считаме за неприемлив факта, че длъжностното лице от държавната институция, продължава да внушава съмнения по темата. Вземайки предвид официалното становище на Република България, както и на международна общност относно осъждането на престъпленията на руската федерация срещу мирното население в Буча през пролетта 2022 година, настояваме, че:

- недопустимо е да се хвърля сянка върху този ужасен акт на престъплението срещу човечество;

- подвеждащо е използването на аргумента, че събитията са били „коментирани противоречиво включително от европейските и американски медии“ (цитат);

- такива опити за отричането на трагедия в Буча са били част от руската пропаганда, вкарвани в международните медии и тяхното тълкуването като „друга гледна точка“ е опасен опит за прокарването на фалшивите новини и обслужването на целите на руската пропаганда и руската агресия;

- недопустимо е официалното лице на уважаема институцията, която по своята функция е задължена да защитава свободата на слово, да допуска подмяна на понятия, касаещите се най-ужасни престъпления на руската федерация и с това да подпомага манипулации, които са част от хибридната война на русия.

Призоваваме компетентните български институции да предприемат всички стъпки с цел сезирането на действия и изказвания на ръководството на медийния регулатор относно трагедията в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни твърдения, които могат да се използват като оправдания за руската аресия срещу Украйна.