Инцидентът в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" на 18 юни представлява авария с елементи на "рецидив". Съоръжението е било спирано два пъти поради същата причина и през 2023 година.

Това заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов в парламента след изтичането на радиоактивна вода, докато тече планирано спиране на блока.

Институциите не съобщиха официално за случая.

Инцидентът е станал на 18 юни в 7:25 сутринта. В корпуса на парогенератора са изтекли около 8,5 куб.м. радиоактивна вода. Според министъра причината за случилото се е, че малка част от разтвора вътре в парогенератора е попаднала в междинната зона на корпуса и топлоизолацията на парогенератора.

Той допълни, че има система, която не допуска разлив на радиоактивна вода в околната среда и че няма теч извън АЕЦ. 

Министърът ще поиска задълбочен анализ за случая, който може да включи и евентуална външна експертиза. Малинов уточни, че дейностите по отстраняване на причините за спирането на 6-и блок продължават. 

На изслушването на служебния министър в пленарната зала, което бе поискано от „БСП за България“, той отказа да се ангажира с прогноза кога блокът ще може отново да заработи.

Считам, че на първо място трябва да гарантираме сигурността и безопасността на експлоатацията на блока и на българското население, увери министърът, цитиран от БТА. 

Малинов съобщи, че на 14 юни на интернет страницата на АЕЦ "Козлодуй" е било публикувано уведомление, че на 15 юни 6-и блок ще бъде спрян поради констатирани неизправности на маслената система и индикации за пропуск на топлоносител на парогенератор.

Информацията посочвала, че количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, а стойността му е по-ниска от съществуващите технически ограничения. Спирането е координарано с Електросистемния оператор, като е отчетен товарът на националната енергийна система.

Служебният енергиен министър допълни, че в съобщението се посочва, че решението за спирането е взето консервативно, за да се осигурят необходимата висока безопасност и надеждните доставки на ток през лятото. 

АЕЦ "Козлодуй" е изпратила информацията до Електросистемния оператор и до българската енергийна борса за периода на спиране, като първоначално се е предвиждало то да продължи до 30 юни, разбра се от думите на Малинов.

Подменена е топлоизолацията, изсушен е металът, а там където е имало досег на радиоактивната вода с метала, е било възстановено антикорозионното покритие.

Няма облъчване на персонала, временно са отстранени оператори от централата, информира още Малинов.