АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Обещанието беше направено на церемония в АЕЦ "Козлодуй", на която присъстваха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов и американският посланик в България Кенет Мертен.  

Събитието беше организирано заради внедряването на алтернативно американско ядрено гориво в атомната електроцентрала. Първата пратка от него, получена в резултат от сключения договор с „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“, пристигна през април. Във вторник (28 май) бе поставена и последната от първите 43 касети с гориво от "Уестингхаус" в 5-и блок. Очаква се той да заработи отново на 9 юни.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" коментира, че цената на американското гориво е близка до тази на руското. Последното, което е останало от него, ще бъде използвано като резерв.

"Ние в 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България, предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, в Югоизточна Европа ние сме първата централа, която стартира преди 50 години. Сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа", обяви Николов, цитиран от БНТ.

Служебният енергиен министър Владимир Малинов каза, че Американската банка за внос и износ (EXIM) се е съгласила да осигури голяма част от финансирането за американското оборудване за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". С нейна подкрепа ще се осъществи и 40-процентно българско участие в проекта.

През декември 2022 г. "Уестингхаус" и АЕЦ „Козлодуй" подписаха 10-годишен договор за доставка на ядрено гориво. Малинов припомни, че атомната електроцентрала има и договорни отношения  за свежо ядрено гориво за 6-и блок с френската „Фраматом".

"Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. Ако не се лъжа 95 % беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И, без да политизирам, ще кажа, че винаги е добре човек да има избор", коментира служебният министър-председател Димитър Главчев.

Главчев анонсира, че Министерски съвет ще вземе решение как да подкрепи фонда за гарантиране на енергийната сигурност, за да не се стигне до сериозно поскъпване на тока. Дефицитът в него е 449 млн. лева. По-късно на правителственото заседание беше решено той да се покрие от държавния бюджет.  

Американският посланик Кенет Мертен коментира, че с оглед на диверсификацията вярва, че България ще се превърне в енергиен хъб.

Церемонията в АЕЦ "Козлодуй" бе поредният знак, с който България демонстрира желание публично да се разграничи от доскорошната си зависимост от руската енергия. Преди две седмици служебният енергиен министър Владимир Малинов обяви, че страната ще претендира за щети на стойност от над 400 млн. евро от "Газпром Експорт". Повод за това бяха спрените на 27 април 2022 г. от Москва газови доставки за "Булгаргаз", два месеца след руското нахлуване в Украйна.