Арестът на един от най-влиятелните телевизионни продуценти в България - Нико Тупарев, е знак за пренареждане на медийния пазар. Някой е запретнал ръкави и е подкарал всички браншове. По принцип бюджетите на частните телевизии и тяхното харчене са проблем на собствениците, а обикновено спорове между съдружници или конкуренти не се решават с прокуратурата и Наказателния кодекс.

Но понякога, когато знаците не са взети под внимание, идва полицията.

Медийните империи се прекрояват.

В новините на бТВ такава новина нямаше. Нова тв я съобщи с едно изречение. БНТ преразказа сигнала до КЗК накратко (в допълнение: обичайно словоохотливите след подобни "ВИП"-акции прокуратура и МВР от вчера също нямат нито една буква съобщение за ставащото - бел. ред на Клуб Z).

Нищо не се разбра по същество. Освен, че един - до вчера незаобиколим фактор в медиите, вече е с белезници.

С този арест се дават знаци на влиятелни фигури в телевизиите, вероятно и на собствениците. Кой ще хвърли кърпата с малко бой, ще се разбере скоро.

---

Текста на Миролюба Бенатова препубликуваме с нейно съгласие от фейсбук профила й. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

По-надолу известата журналистка дава линкове към различни сайтове, с диаметрално противоположни версии. Напрпимер в Narod.bg, където системно излизат материали срещу Тупарев, и където първи вчера съобщиха за ареста му, има заглавие от април т.г.:

"Нико Тупарев и жена му Екатерина на разпит за поръчано убийство на партньор, крият имоти в 5 държави за 25 млн. лв."

Същият сайт изнесе и данни за сезирането на КЗК срещу Тупарев, като твърди, че става въпрос за злоупотреби за милиони.

Според друга публикация от вчера в Lupa.bg обаче, Тупарев от година и половина е изнудван да прехвърли бизнеса си. Апетити към продуцентските му компании проявил неговият дългогодишен съдружник - Александър Тошев, твърди сайтът, цитирайки "запознати със съдебната битка между двамата".

Тошев парадирал със стабилните си връзки в политическите и съдебните среди. Той е известен като особено приближен до бившия вътрешен министър и вицепремиер в първото правителство на Бойко Борисов Цветан Цветанов, а фирмите на Александър Тошев години наред са били ангажирани с провеждането на предизборните кампании на ГЕРБ в цялата страна, пише още Lupa.

Междувременно БНТ съобщи, че прокуратурата е поискала постоянен арест за Нико Тупарев. Искането е внесено в Софийския градски съд. Очаква се насрочване на делото. Задържането му е във връзка с разследване на измами и злоупотреба със средства в особено големи размери.