KT Corporation, един от най-големите телекоми в Южна Корея, е направил немислимото - умишлена атака със злонамерен софтуер срещу собствените си потребители.

Заразени са над 600 000 потребители, които са използвали торенти - които често се ползват за пиратско съдържание, но сами по себе си са напълно законен начин за прехвърляне на файлове.

Проблемите започват още през май 2020 г. - Webhard, корейски доставчик на облачни услуги, засича множество необясними грешки след своите клиенти. Компанията открива, че програмата им Grid, която разчита на същата технология като торентите - peer-to-peer - е компрометирана. 

При по-нататъшно разследване, компанията забелязва, че всички засегнати потребители са клиенти на KT като доставчик на интернет услуги.

"Само потребителите на KT имат проблеми. Злонамереният софтуер на потребителския компютър създава странни папки или прави файловете невидими. Той напълно деактивира програмата Webhard. В някои случаи, самият компютър също беше деактивиран, затова го докладвахме", обясняват от облачната услуга.

Полицията реагира на информацията и открива, че тя идва от собствения дата център на KT, южно от Сеул. Властите твърдят, че компанията може да е нарушила корейските закони, включително Закона за защита на тайните на комуникациите и Закона за мрежите за информация и комуникации. Те са идентифицирали и обвинили 13 лица, включително служители на KT и подизпълнители, пряко свързани с атаката със злонамерен софтуер от миналия ноември, но разследванията продължават и до днес.

Според корейска медия, от КТ са инсталирали злонамерения софтуер на клиентите си, използващи Grid услугата на Webhard, тъй като тя е била злонамерена програма и "нямахме избор освен да я контролираме." Основният проблем тук не е използването на BitTorrent протокола от Webhard, а инсталирането на злонамерен софтуер на компютрите на клиентите без тяхното съгласие.

Webhard и KT влизали в сблъск и преди. От Webhard твърди, че програмата им спестява десетки милиарди корейски вона, като позволява на потребителите си да използват peer-to-peer услуги за съхранение и прехвърляне на данни, вместо да ги съхраняват на своите сървъри. От друга страна, огромният брой потребители на Grid услугата претоварва мрежата на KT и двете компании се обърнаха към съда за разрешаване на въпроса. Тогава съдът преценява, че от Webhard не са платили таксите за ползване на мрежата на КТ и не са обяснили на потребителите си как работи Grid.