Настоящият вътрешен министър Калин Стоянов и бившият Бойко Рашков, влязоха в пленарен сблъсък в Народното събрание заради казуса около Евелин Банев-Брендо. Припомняме, че осъденият престъпник след години издирване тази седмица изненадващо се появи пред Софийския затвор, за да се предаде. Това даде повод служебният министър Стоянов да бъде извикан на изслушване в Народното събрание по искане на депутати от „Възраждане“.

Стоянов потвърди медийни публикации, че в МВР има информация, че Брендо е кацнал у нас със самолет през 2022 г. По това време на власт бе правителството на Кирил Петков, а вътрешен министър бе Бойко Рашков – сега депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Калин Стоянов каза:

„Тук искам ясно да заявя – в Министерството на вътрешните работи има информация, според която Евелин Банев-Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на месец март до началото на юни 2022 г. Това е свързано и с обстоятелствата, които са покрай самолета, който, както всички разбрахме тогава, по времето на действащия тогава вътрешен министър г-н Рашков – въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил и отново продължил и кацнал в района на Търговище. Тогава, доколкото ние разбрахме от изявленията, които се даваха от тогавашното ръководство, е, че имало получено късно обаждане вечерта, но поради причината, че времето било много лошо, вероятно може би и липса на стиковка между МВР и Министерството на отбраната, не са взети никакви мерки и затова ние вървим доста след събитията, но аз съм убеден, че ние до един сравнително кратък период от време ще установим и ще потвърим информацията, която имаме. Убеден съм.“

Депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски (бивш вътрешен министър) припомни, че Калин Стоянов по това време е бил шеф на ГДБОП и попита какво е било свършено по този случай.

Това даде повод на Стоянов да атакува Бойко Рашков:

„Да, докато г-н Рашков изчакваше да се оправи времето, аз като директор на ГДБОП... предприехме необходимите оперативни действия.“

Било образувано следствено дело, което впоследствие било преобразувано в досъдебно производство, което в момента вероятно се наблюдавало от Окръжна прокуратура-Видин.

"Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение към момента. Така че доста работа се свърши и тя е не само дотук. Успоредно с това, в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека, които са към онзи случай, са част от тази група", коментира Калин Стоянов и добави, че те са били задържани преди месец.

В този контекст той предположи, че Евелин Банев се предал, понеже усетил, че се затяга обръчът около него.

Въпрос зададе и Лена Бориславова от ПП-ДБ. Тя припомни, че Калин Стоянов е бил шеф на ГДБОП и е бил подчинен на Бойко Рашков и попита какво е направило МВР, за да установи защо е допуснат този случай с Брендо и какво следва да се направи, за да не се повтаря.

Това доведе до подигравателна реакция на Стоянов:

„Може би нямаше да се налага да водим това разследване в продължение на две години, ако тогава времето беше хубаво и имаше някаква реакция. Две години! Две години реално ние вървим след събитията...“

Иван Иванов от БСП попита разпитан ли е Брендо, след като се е предал.

Калин Стоянов обясни, че това се е случило в два последователни дни:

„Различни хора ходиха и разговаряха с него. На всички би следвало да е ясно, че той няма да каже - аз влезнах еди си кога, нали, на коя дата и по какъв начин и т.н., най-малкото ако има хора, които са му помагали, тъй като автоматично ще въвлече и тях. Човекът е обран и резервиран и това е абсолютно нормално, след като се намира и в затвора. Но аз пак ви казвам, в МВР я има информацията. От нас се иска тя да бъде проверена и потвърдена. Част от нея вече се потвърждава, така че в скоро време аз съм сигурен, че ще имаме точния механизъм, точно на коя дата в този период, който споменах 2022 г., той е влезнал и по какъв начин е влезнал.“

Въпрос зададе и Божидар Божанов от ПП-ДБ, но не получи ясни отговори. Депутатът впоследствие във фейсбук коментира ситуацията така:

„Изслушваме Калин Стоянов за влизането на Брендо. Внушението, което той опита да направи, подпомаган от ГЕРБ, беше, че "в МВР има информация, че Брендо е влязъл с малкия самолет, прелетял през няколко държави, през 2022 г." и че тогава министърът (Рашков) не е разпоредил да се отиде на място, което е създало проблем с разследването.

Затова зададох два въпроса: 1) от кога МВР има информация, че Брендо е влязъл именно с малкия самолет 2) защо трябва вътрешният министър да разпорежда оперативно-издирвателни действия, при положение че има достатъчно ръководители в МВР, в чиито правомощия е това.

Калин Стоянов, леко изнервен, не отговори и на двата въпроса, но каза, че информацията им, че е влязъл със самолета, не била потвърдена. Подозирам, че е получил тази информация след статията в близкия до ДПС сайт Епицентър онзи ден. Можеше да опровергае тези подозрения, но не го направи.

На втория въпрос каза, че министърът трябвало да знае. Ама не каза защо са го чакали да разпореди. А преди това на друг въпрос каза, че не бил обсъждал тогава този казус с министъра.

За съжаление, министърът на вътрешните работи продължава да се дискредитира и изглежда изпълнява политически поръчки.“

Силви Кирилов от „Има такъв народ“ попита открити ли са следи от Брендо в самолета. Такива се оказа, че не са били намерени.

„В това летателно средство тогава действително има дактилоскопни следи на двамата човека, които в момента са с повдигнати обвинения, както и ДНК-материал на единия от тях. И тук вече е моментът – ако третият човек, за когото става въпрос, е бил там. Аз съм сигурен, че той, ако е бил там, знае това, което може да последва, ако евентуално се случи такава ситуация и съм сигурен, че е взел някакви мерки. Мисля, че за такъв калибър престъпник, за който става въпрос, съм убеден, че е наясно с цялата ситуация – какво може да последва, ако евентуално не приключат нещата, както трябва, а именно да си кацнат, да си заминат, да си приберат самолета и никой да не разбере“, заяви Калин Стоянов.

В частта, в която парламентарните групи трябваше да изложат отношенията си към изслушването на министъра, дойде отговорът на Бойко Рашков:

„Не мислех, че поканата към министъра на вътрешните работи ще се изроди в едно не особено почтително отношение в пленарната зала. Второ, не очаквах, че Калин Стоянов, който дължи поста директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на нашето правителство и лично на мен, ще има подобно поведение в пленарната зала и ще се прави на герой пред народните представители. И естествено, се прави на герой пред покровителите – ето тези, които най-много викат. Сигурно г-н Калин Стоянов много им харесва на тези, които се смеят по този неприличен начин в пленарната зала и по такъв начин проявяват своята политическа култура.“

Рашков обясни, че Стоянов или не се е подготвил за днешното изслушане, или изобщо не познава случая със самолета от 2022 г.

МВР тогава изяснило ситуацията, доколкото е възможно, в рамките на няколко дни. Депутатът от ПП-ДБ припомни, че темата е била обсъждана и на закрито заседание на парламента.

Тогавашният министър на отбраната Драгомир Заков обяснил как са действали българските Военновъздушни сили, както и тези на други държави, през които е преминал самолетът.

„Стана известно, че той е кацнал да зареди в близост до Видин, след което е продължил пътя си в неизвестна посока“, подчерта Бойко Рашков. „Никой тази нощ не знаеше самолетът кацнал ли е на територията на България, или не е кацнал! Сега тука се твърдят смешки и вицове как органите на МВР, лошо ръководени от тогавашното политическо ръководство, не са взели мерки и подигравки по отношение на ВВС, които са се съобразили с лошите метеорологични условия.“

Бившият вътрешен министър изрази съжаление, че не е бил поканен на изслушване и представител на Военновъздушните сили, за да обясни тяхната гледна точка:

„Министерството на вътрешните работи не може да се справи само и ние сме координирали действията си същата вечер с Министерството на отбраната (МО). И затова бяхме поканени тук в пленарната зала заедно с министър Заков. Струва ми се, че тогава, през месец юни, в много голяма степен се изясни този въпрос. Самолетът беше открит на това летище, изоставено край Търговище. Бяха предприети и извършени всички необходими действия по разследването, включително под ръководството на Окръжната прокуратура в Търговище, когато и тя направи изявление в този период от време. Не бяха открити следи от лицата, които са ползвали летателното средство, нито се знаеше колко са – дали е сам или са били повече и т.н.“

Този самолет летял достатъчно ниско, за да не бъде прихванат от техническите средства на МО. Всички факти се пренебрегвали и сега се правели волни интерпретации на случая, който бил изяснен в много голяма степен. Рашков си обясни поведението на Калин Стоянов с „може би едно последно геройство“ пред народното представителство и пред българската общественост.

Бойко Рашков припомни, че е бил вътрешен министър още месец-два след този случай, а сега некоректно се прехвърляла на него цялата отговорност – и политическа, и професионална.

„Така че този фалшив героизъм трябваше да бъде много по-рано проявен, тези хора да бъдат установени, а не сега тука да ни се представят като някакви Шерлокхолмовци, които са открили кой знае какво. И не чухме изобщо бил ли е Брендо в самолета, кацнал юни месец 2022 г., или не е бил в този самолет. И ако не е бил, как е пристигнал в нашата страна; колко време и къде се е укрил – това е оперативно-издирвателната работа, а не да се опитват да ни смесват понятията „следствено дело“ и „досъдебно производство“ и други подобни недоразумения, бих казал, което не изглежда добре за професионалния език на един министър – политическо лице“, заключи Бойко Рашков.