В интересен брифиг - насрочен за 18 ч и невключващ въпроси от журналисти, МВР министърът Калин Стоянов уведоми какво знае вътрешото ведомство за Евелин Банев - Брендо.

Както е известно, в понеделник той се появи на вратата на Софийския затвор и се предаде, показвайки лична карта. След това през МВР и Съдебната палата бе приведен отново в затвора, където официано вече излежава 6-годишната си присъда у нас за пране на пари от наркотрафик.

Към днешна дата вече е факт и негова молба до съда - да излежи в България другите си две присъди - 20 г. от Италия и 10 и половина години от Румъния (и днес опитът на Клуб Z да разбере докъде е това производстов в СГС не даде резултати - б.р.).

Та, в брифиинга си Калин Стоянов обобщи - общо взето, само на места с повече екзактност в датите... общоизвестното.

След потвърждаването на окончателната присъда от 6 г. у нас, на 25 юли 2018 г. данните за нея са въведени в Шенгенската информационна система (ШИС).

Калин Стоянов уточни, че преди това - на 13 юли 2013 г. е последното изобщо известно на МВР негово официално преминаване на границата – в качеството му на конвоиран от Италия (Докато там го съдят за операция "Кокаинови крале", ние официално го изискахме, за да го съдим по споменатото дело за пране на пари. Така, когато на Апенините той получава 20 г. затвор, вече го няма там - б.р.).

После не са налични повече данни за негови пътувания, сподели Стоянов.

На 27 октомври 2016 г. обаче Банев се явява в СДВР и подава заявление за издаване на лична карта, а на другия ден и в столичния КАТ, където подава документи за свидетелство за управление на МПС.

По това време вече Апелативен съд - София е отказал на друга партньорска дъжава - Румъния да им го екстрадираме, пак по дело за кокаин. Така "предвид решението на АС-София за отказ за изпълнение" - по думите на Калин Стоянов днес ние успешно му... издаваме лична карта и книжка. Срокът им е до 10 г., т.е. - до 2026 г.

Нататък събитията са относително по-пресни: на 7 септември 2021 г. в международната дирекция на МВР постъпва спешна телеграма от Интерпол - Украйна за здържане на Банев в Киевски регион. Пращаме отпечатъци, снимки и пр.

На 8-и вече са изпратени документи от прокуратурата за екстрадиция.

Но отново "греда": на 1 октомври 2021 г. "след излязла информация от медии" (по Калин Стоянов) ние вече пращаме спешна телегрома в Киев за нови сведения. В последвалия отговор от Интерпол – Украйна ни уведомяват, че по решение на АС-Киев наистина човекът е освободен тъй като е установено, че има украинско гражданство.

"Шегите" не спират - на 29 юли 2022 г. Банев е обявен отново за международно издирване в ШИС от Италия на база нова заповед за арест от тамошен съд.

Историята с това как той се оказва (или пък не) във врачанското с. Тлачене МВР министърът описа така:

"В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод използване полнъмощно, съгласно което упълномощава адвокат от Софийската адвокатска колегия да го представлява и защитава. То е от 18.05.22 г. от кметския наместник на Тлачене.

От беседа и снети сведения той твърди, че Банев е присъствал по време на заверката, като не е разговарял с него. Не са събрани категорични данни които да сочат, че въпросното лице е посетило с. Тлачене", призна чистосърдечно Стоянов.

Но пък министърът бе категоричен, че през отминалото време са проведени „комплекс от оперативно издирвателни мероприятия" с цел установяване на адрес и задържане. Проверявани са всякви места, за които е имало данни, че може да е той, и е общувано с всички държави, за които има данни, че Банев има паспорти - с турски, гръцки, украински, унгарски и молдовски служби е водена официална кореспонденция.

От извършени справки в системата на Граничен контрол не е констатирано лица с имена и дати на раждане, за които се знае, че са използвани от Брендо, да имат рагистрирани преминавния.

Последната информация, която даде министърът бе, че на 24 юни доброволно се е явил в затвора. Бил е с личната карта, за която спомена в началото - официална и издадена на 24 октомври 2016 г .