В 10:00 часа днес започна регистрацията на делегатите, които утре ще вземат участие в четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който ще избере новия български патриарх. В събора участват 140 делегати, като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища.

По традиция те се събират в залата на Българската академия на науките.

Трима са митрополитите, между които ще бъде определен новият глава на българската православна църква. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Даниил и Ловчанският Гавриил. Решението ще бъде определено след тайно гласуване в сградата на Светия синод.

Според устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са били начело на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити деветима отговаряха на тези изисквания.

Вечерта в храм "Света София", делегатите ще участват в богослужение, на което ще присъстват и делегациите на поместените православни църкви, които пристигат за интронизацията на бъдещия патриарх.

В 9 часа в неделя в храм "Света Неделя" ще бъде посрещнат Вселенският патриарх Вартоломей, където ще се извърши кратка панахида на гроба на патриарх Неофит.

Днес в 11 часа в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий ще донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски. Поклонението пред светинята ще се осъществи на 1 юли – в понеделник, съобщава БНР.

Утре - сериозни мерки за сигурност

Същевременно службите предупреждават, че ще има засилено полицейско присъствие, зона за сигурност и непрекъснати проверки. Три КПП ще бъдат разположени около катедралата „Св. Александър Невски“ в неделя.

„КПП-тата ще са три. За гражданите сме предвидили – два пункта за преминаване, а за ВИП гостите – един“, обясни главен инспектор Иван Георгиев от СДВР пред бТВ.

Най-вероятно причината е посещението на Вселенския патриарх - срещу Вартоломей в България в проруски сайтове и групи тече ожесточена пропаганда, след като той довете украински клирици на опелото на покойния патриарх Неофит.

Също така български владици, водени от Николай Пловдивски, съслужиха с Вартоломей в Истанбул, което им донесе дамгосване директно от Москва. В кампанията срещу владиците се включиха голяма част от българските вярващи.

Утре ще бъдат поставени ограничителни ленти, а движението в района ще се спре. 

„Забранени предмети, огнестрелно оръжие, ножове, стъклени бутилки и всякакви опасни предмети, които могат да наранят околните. Тези хора ще бъдат отстранявани“, каза още главен инспектор Иван Георгиев.     

От 12 часа на обяд се обособява и зона за сигурност, уточняват от НСО. Достъпът до граждани там ще става след пристигането на официалните гости. 

„За времето от 13 ч. до 22 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 метра и с център площад „Св. Александър Невски“.

По време на събитията в неделя катедрала „Св. Александър Невски“ няма да бъде достъпна за гражданите и гостите на София. 

Тези, които желаят да наблюдават церемонията от 18 часа, ще могат да застанат в обособена зона пред Светия синод.