Врачанският митрополит Григорий, Видинският Даниил и Ловчанският Гавриил бяха избрани от 14-те митрополити за кандидати за следващ патриарх на България

Светият синод ги излъчи с тайно гласуване като достойни за заемане на високия пост. Те бяха посочени, както изискват правилата, с гласовете на две трети т.е. на 9 от архиереите в 42 изборни тура.

Представителите на Светият синод започнаха заседанието си тази сутрин в 9:00 часа. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е заявил, че ще си направи отвод и няма да участва в състезанието за патриарх, тъй като е на 83 години. 

На 30 юни на Патриаршеския избирателен църковен събор в София ще бъде избран новият български патриарх, който ще е и Софийски митрополит. Интронизацията ще се състои в същия ден в катедралата "Св. Александър Невски".

Избраният ще замени патриарх Неофит, който почина на 13 март тази година.  

Днес Григорий е получил 11 гласа още на първи тур, а Даниил и Гавриил - по девет съответно на 32 и 42 тур.

Старозагорският митрополит Киприан, който е и говорител на Светия синод, поясни, че не са имали право да бъдат избрани Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, тъй като нямат постановената в чл. 40, ал. 2 от Устава на БПЦ-БП възраст - 50 години. А Доростолският митрополит Яков и Сливенският митрополит Арсений не са служили 5 години като епархийски митрополи, допълни Киприан.

На въпрос дали е имало големи дебати при избирането на тримата митрополити, Киприан отговори, цитиран от БТА, че тези неща няма как да се обсъждат, но че 42-та изборни тура от днешния ден говорят достатъчно.

Българският патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит на Българската православна църква, да не бъде по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години, да мисли правилно за православната вяра и да спазва църковния ред.