ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол.

Страните членки (Съветът) на ЕС приеха днес мерки, насочени срещу беларуската икономика. Причината е съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна.

Мерките са идентични на наложените досега срещу Русия и се отнасят до заобикалянето на санкциите, произтичащо от високата степен на интеграция между икономиките на двете държави. Те са срещу няколко сектора на беларуската икономика.

Търговия

Разширява се забраната за износ на стоки и модерни технологии и се въвеждат нови ограничения за стоки, които биха могли да засилят индустриалния капацитет на Беларус.

Въвеждат се и нови ограничения върху износа за Беларус на предмети, свързани с корабоплаването, както и върху технологии и луксозни стоки.

Ще бъдат забранени преките или непреките внос, покупки или трансфери от Беларус на злато и диаманти, хелий, въглища и минерални продукти, включително суров петрол. Тази мярка ще бъде допълнена от нова забрана за износ на стоки и технологии, които могат да бъдат използвани за рафиниране на петрол и втечняване на природен газ.

Услуги

Съветът забранява предоставянето на определени услуги за Беларус, нейното правителство, обществени органи, корпорации или агенции и на всички физически или юридически лица, действащи от нейно име или по нейно нареждане. Услугите са следните:

• Счетоводство, одиторство, включително задължителен одит, данъчни консултации, бизнес и мениджърски консултации и пиар;

• В сферата на архитектурата и инженерството, консултантски услуги в сферата на информационните технологии и юридически консултантски услуги;

• В сферата на рекламата, пазарните проучвания и изследванията на общественото мнение, както и тестването на продукти и услуги по техническа инспекция.

Транспорт

Разширява се забраната за сухопътния превоз на стоки на територията на ЕС от ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Беларус. Това се отнася включително за случаите, когато камионите са регистрирани извън Беларус.

С цел минимизиране на риска от заобикаляне на санкциите, на операторите в ЕС, 25 на сто или повече от които принадлежат на лице или компания от Беларус, трябва да се забрани да извършват превозвачески дейности или да сухопътен превоз на стоки в ЕС, включително транзит.

Мерки против заобикалянето на санкциите

От европейските износители се изисква да включват в бъдещите си договори т.нар. клауза „без Беларус“. Чрез нея те трябва да забраняват документално реекспорта към Беларус или за използване в Беларус на чувствителни стоки и технологии, бойни стоки, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Пак с цел минимизиране на риска от заобикаляне на мерките ЕС ще забрани транзита през Беларус на стоки и технологии с двойна употреба, на такива, които биха подпомогнали военната и технологичната мощ на Минск или развитието на секторите на отбраната и сигурността. Същото се отнася за стоки, които биха засилили индустриалния капацитет на Беларус, както и за оръжия, изнасяни от ЕС.

С цел борба срещу реекспорта на бойни стоки, намерени на бойното поле в Украйна или от критична важност за развитието на руските военни системи, Съветът реши операторите от ЕС, продаващи такива бойни стоки на трети страни, да прилагат механизми за надлежни проверки. Така те ще могат да идентифицират и оценяват рисковете от реекспорт към Русия и да ги минимизират.

Компаниите-майки в ЕС ще трябва да гарантират, че клоновете им в трети страни не участват в дейности, водещи до резултати, които санкциите искат да предотвратят.

Защита на европейските оператори

В пакета са включени мерки, които да позволят на операторите в ЕС да искат компенсации за щетите, причинени от беларуски лица и компании заради прилагане на санкции и отнемане на имущество. Това ще става предвид факта, че гражданинът или компанията от ЕС, които са засегнати, нямат ефективен достъп до средства за защита, например по силата на съответния двустранен договор за инвестиции.