Днес ще бъде избран новият български патриарх. Приключи първото гласуване. На втори тур отиват митрополитите Григорий Врачански с 64 гласа и Даниил Видински с 51.  Отпада ловешкият владика Гавриил, кандидат и на предишните избори за патриарх, който взема 19 гласа. Има и четири недействителни бюлетини. 

На 20 юни на свое заседание Светият синод избра трима "достоизбираеми" (т.е. - достойни да бъдат избрани) кандидати да заемат патриаршеския престол. Това бяха именно Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур. 

За избора на нов глава на Българската православна църква са нужни 2/3 от гласовете на членовете на Църковния патриаршески избирателен събор (138 души).

Ако никой от тримата кандидати не събере нужната подкрепа на първия тур, следва втори, когато се гласува за двамата кандидати с най-много гласове от първия. Този който събере над 50% при второ гласуване, се счита за избран.

След 9 часа в неделя сутрин в Синодалната палата вече започна гласуването от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. А първото гласуване приключи към 10,15 часа.

Първи избора си направи именно наместник-председателят на Светия синод - Врачански митрополит Григорий. След него гласуваха и членовете на Светия синод по старшинство.

Гласуването е с бюлетина, в която са написани имената на тримата кандидати, като се огражда името на избрания от делегата.

Преди да започне гласуването в приемния салон на Синодалната палата урната беше запечатана с подписите на членовете на изборното бюро и с печат.

Делегатите на Четвъртия патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В БАН беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1. 

"Този ден е наистина исторически и отговорността, която лежи върху всеки от нас, е огромна. Гласувайте по съвест, ще съизволим църквата да намери своя предстоятел. Обявявам четвъртия събор за открит", заяви врачанският митрополит Григорий.

Вселенският патриарх Вартоломей също пристигна

За събитието дойде и Вселенският патриарх Вартоломей, което се случва за първи път на интронизация на български патриарх.

След 9,30 ч Вартоломей и представители на общо 11 поместни православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм "Св. великомъченица Неделя". Отслужена беше заупокойна молитва на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала. Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие с призив за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата пристигна и Симеон Сакскобургготски.

Преди това с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод Григорий, съборът беше открит в заседателната зала на БАН, там беше определено и избирателното бюро, информира БТА.

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият глава на БПЦ, митрополитите и епископите ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на другите поместни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Събитието започна още в 5:30 сутринта с литургия в Синодалния параклис. Утреня и Божествена света литургия бяха отслужени рано тази сутрин в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия

Избирателният събор беше свикан с решение от 19 март тази година на Светия синод.