Кой кой е от тримата кандидати за патриарх?

Митрополит Григорий

Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Маринов Цветков на 19 септември 1970 г. в Ботевград. 

Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. Голяма част от детството си прекарва в село Врачеш.

Подстриган е за монах през 1996 г. в Хаджидимовския манастир. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

Бил е игумен на Троянския манастир и викарий на Софийския митрополит. На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София Светият синод с единодушие го избира и утвърждава за Врачански митрополит.

При временното затваряне на Руската църква в София Врачанският митрополит Григорий каза пред журналисти, че всеки храм трябва да бъде отворен, а в този храм идват много вярващи, напомня бТВ.

През 2021 г. именно Врачанският митрополит Григорий прочете приветствие на дядо Неофит и под съпровода на тържествен камбанен звън точно в полунощ възвести Христовото Възкресение.

След смъртта на патриарх Неофит Григорий беше избран за наместник-председател на Светия синод. Така той възглави богослужения на големи християнски празници, включително и на Възкресение Христово.

Митрополит Гавриил

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София.

Няколко години семейството му живее в Чехословакия, където той завършва и основното си образование.  

През 1984 г. завършва задочно Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Специализира в Московската духовна академия. Носител е на научното звание - Доктор на Богословието.

През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Светия синод. На 8 февруари 2012 г. е удостоен със званието "почетен член" на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране.

През 2019 г. коментира Национална стратегия за детето, предизвикала вълна от реакции.

"Аз лично съм против физическите наказания. Смятам, че това не работи. По-добре е детето да бъде лишено от нещо, което обича. Например - някаква игра. Това дава по-добър ефект. Физическото наказание е крайна мярка", казва той.

След обявяването на епидемията от коронавирус у нас и взетите противоепидемични мерки митрополит Гавриил заявява, че "църквата никога не е била източник на зараза".

В края на септември същата година Ловчанската епархия удостои с орден тогавашния премиер Бойко Борисов за църковни заслуги.

За казуса със затварянето на руската църква през 2023 г. заявява: "Руската църква е строена като посолска църква от Русия, в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и руското посолство."

11 години след битката за избор на предишния патриарх Гавриил отново е сред тримата митрополити, от които ще бъде избран новият глава на православната ни църква.

Митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2008 г. е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, а след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. През февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

През ноември 2022 г. в публикация коментира войната в Украйна, припомня бТВ:

"Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор."

Изразява мнение и за експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на руската църква.

В края на февруари тази година заедно Неврокопския митрополит Серафим писмено заявяват, че се разграничават от решението на Светия синод за касиране на избора за Сливенски митрополит.