Даниил е името на четвъртия българския патриарх след възстановяването на автокефалността на БПЦ.

Той спечели балотажа срещу Григорий.

До този избор се стигна, след като патриарх Неофит почина на 13 март след тежко боледуване.

На първото гласуване никой от тримата митрополити, кандидати за патриарх, не събра нужния брой гласове - две трети от 138 делегати на събора. Така се стигна и до втори тур, на който беше избран предстоятелят на Видинска митрополия.

Даниил победи само с 3 гласа разлика 69:66 врачанския владика Григорий. При гласуването е имало 3 недействителни бюлетини, стана ясно.

Изборът му се смята за по-скоро изненадващ.

За първи път за събитието в София пристигна и Вселенският патриарх Вартоломей, като някои коментатори видяха в появата му знак на подкрепа за другия кандидат - митрополит Григорий, който се смяташе за компромисния избор между двете лобита в БПЦ - руското и неруското.

Кой е Даниил

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2008 г. е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, а след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. През февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Митрополит Даниил също като конкурента си на финала е брат на Хаджидимовския манастир „Св. Георги“, въведен и той в монашеския път от покойния Неврокопски митрополит Натанаил, радетел за истинско монашество.

"Господ беше дал на монаха Даниил усърдие, но го беше дарил и със смирение и твърдост във вярата. Затова след много години на смирено монашеско битие в Хаджидимовския и сетне в Роженския манастир митрополитът му го предпочете за свой помощник – викарен епископ.

А по-късно Американският митрополит Йосиф го „измоли“ от своя събрат за викарий на обширната си епархия. Там, в Щатите, създаде монашеско братство, на което и сега дядо Йосиф го държи като духовен наставник. За никой пост монахът с пророческото име не се е „натискал“, не е молил, нито е търсил ходатайства. Бог си го издига на високо, за да свети на всички. Много хора искрено го обичат и го следват", написа неотдавна за него Иван Желев в "Двери".

След завръщането от САЩ Даниил оглави Видинска митрополия през 2018 г. след смъртта на дългогодишния предстоятел дядо Дометиан.

Той никога не се е замесвал в скандали, не е получавал обвинения за несъответстващ на монаха живот - в която и да е насока.

Ако има за нещо, за което да е критикуван, Даниил след нападенията на Русия над Украйна трайно поддържа и дори ретранслира 1:1 руските опорни точки за войната.

През 2022 г. в началото на ноември, след като Народното събрание излезе с решение страната ни да изпрати военна помощ за Украйна, страницата на Видинска митрополия публикува Окръжно писмо от Видинския митрополит Даниил към свещениците от епархията.

То съдържаше освен указания към свещениците, също така и политическо и идеологическо послание относно войната, която Русия води в Украйна и повтаряше всички опорни точки, които Кремъл разпространява от окупацията на Крим през 2014 г. до днес, и които станаха все по-настоятелни след 24 февруари 2022 г., когато Русия наруши териториалните граници на Украйна и мира в страната, писа тогава "Християнство.бг.

Окръжното писмо включваше дори кратък „анализ“ на Майдана в Киев, с което поставяше под съмнение свободните избори в Украйна, наричайки правителството, подкрепяно от Виктор Янукович, който беше признат за виновен в държавна измяна и осъден на 13 години затвор, „едно демократично избрано правителство“, „свалено от власт чрез преврат от външна държава“.

След нападението на Украйна дядо Даниил разпрати през 2019 г. до гръцките си събратя - владици и свое писмо, а после и "особено мнение", в което ги запознаваше със своите виждания за поведението на Константинополска патриаршия за Украйна. Наложи се Св. Синод да се разграничи официално от мнението му.

След това написа:

"При разискванията в заседанието на Св. Синод на 12 юни 2019 г.относно споделените в споменатото писмо наши разсъждения, почтително помолихме Св. Синод да уточни от кое наше становище в личната ни корспонденция до православни епископи, Св. Синод „категорично се разграничава“.

Тъй като отговор не бе даден, конкретизирахме нашето питане: „Разграничава ли се Св. Синод от позицията, изразена в писмото ни, а именно, че Българската православна църква – Българска Патриаршия признава за свой глава – своя Предстоятел, Негово Светейшество Българския патриарх (съгласно 34 ап. правило и, респективно, съгласно своя Устав), а не предстоятеля на Константинополската Патриаршия, както се твърди в т.нар. Томос, издаден от Константинополската Патриаршия на 6 януари т.г.?”

Даниил влезе и в задочни обвинения към Вселенския патриарх по отношение на Православната църква на Украйна, която според него е т. нар.. Преди дни пред БНР той обяви:

"Без всякакво покаяние патриарх Вартоломей даде томос, тоест той подписа и провъзгласи две неканонични в този момент структури като ги обедини в така наречената православна църква в Украйна – ПЦУ, и призна новосъздаденото образувание за каноничната православна църква в Украйна. Питаме обаче, каква е съдбата на общопризнатата към онзи момент преди пет години и до днес от всички поместни православни църкви Украинска православна църква с предстоятел митрополит Онуфрий? 

Вместо да се въдвори мир в Църквата, както предполагаше патриарх Вартоломей, както беше убеден, че по този начин милиони православни християни, които са лишени от общение с Църквата, ще се приобщят към нея, той започна една война, в която буквално тези хора, които той провъзгласи за канонични, гонят каноничната Църква, взимат храмове, бият свещеници, убиват. Това ли са християни? Това е абсурд."